Директор НАБУ: е-декларування для активістів виглядає як помста з боку влади

Дата: 02 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Зобов’язання антикорупційних активістів подавати електронні декларації виглядає наче помста з боку влади за е-декларування для чиновників.

Про це в інтерв’ю Громадсьому заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Артем Ситник

“У нас є цілий орган (Національне агентство з питань запобігання корупції – ред.), який аж сто декларацій перевірив із мільйону. Тому який сенс було додавати ще одну категорію? Воно виглядало, чесно кажучи, як помста з боку влади, яка прийняла цей закон”, − зазначив він.

Ситник також додав, що не бачить нічого страшного в тому, щоб усі громадяни України звітували про свої статки, але водночас вважає, що на декларуванні не потрібно спекулювати.

“Бо є декларування, а є електронне декларування, суть якого зводилася до того, щоб ці декларації заповнювали саме чиновники. Тому саме до цього моменту я ставлюся негативно”, − пояснив він.

Гіоргі Вашадзе

Помстою антикорупційним активістам е-декларації вважає і співавтор законопроекту №7441 “Про Вищий антикорупційний суд”, засновник Фонду інновацій та розвитку Гіоргі Вашадзе.

“Я з президентом не щодня зустрічаюся. Але це інтерв’ю — мій спосіб сказати, що це якраз і є помста. Це неправильно”, − підкреслив він в розмові з Громадським.

Вашадзе зауважив, що ніде не стикався з практикою заповнення декларації представниками громадянського сектору. Подібний підхід він назвав неправильним.

Нагадаємо, Верховна Рада 23 березня 2017 року схвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців рядових, сержантів і молодших офіцерів від обов’язку подавати е-декларації, але зобов’язала подавати е-декларації антикорупціонерів (керівників або членів вищого органу управління громадських об’єднань, які займаються діяльністю з протидії корупції), членів громадських рад при державних органах, кандидатів на виборні посади.

Президент України Петро Порошенко 10 липня вніс до парламенту пакет законопроектів щодо обмеження е-декларування для антикорупційних громадських організацій.

З 1 січня 2018 для державних чиновників почався процес реєстрації електронних декларацій за 2017, який триватиме до 1 квітня. Цього року декларації мають подавати також представники некомерційних організацій. Правозахисники закликають українську владу припинити переслідування антикорупційних активістів в Україні. Раніше Європейський Союз також наголосив, що е-декларування для активістів створює невиправданий тиск на неурядові організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter