Держприкордонслужба не може надати Аліні Паш довідку про її вʼїзд до Криму. Співачка відмовляється від Євробачення

Дата: 16 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Державна прикордонна служба України у відповідь на звернення співачки Аліни Паш повідомила, що не може надати їй довідку про перетин адміністративної межі з окупованим Кримом у 2015 році, адже ці дані зберігають лише п’ять років.

Водночас Паш заявляє, що відмовилась від участі у конкурсі Євробачення, бо не хоче продовження “цієї віртуальної війни”. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Виступ Аліни Паш під час національного відбору на Євробачення-2022. Скриншот відео

Аліна Паш стала переможницею фіналу національного відбору на Євробачення-2022, яке цьогоріч самостійно організовував Суспільний мовник. Однак невдовзі після цього активіст Сергій Стерненко заявив, що в нього є дані про те, що співачка нібито їздила до Криму через територію Росії у 2015-му. Він також запевняв, що довідка, яку надала команда співачки як доказ того, що вона не порушувала закон та їздила через один з КПВВ на адмінмежі, є підробкою. 

Річ у тім, що, згідно з правилами, учасником нацвідбору Євробачення може стати лише той, хто “не здійснював концертну діяльність, виступи, участь у будь-яких публічних та/або приватних заходах, організованих державними органами, установами, господарюючими суб’єктами тощо країни-агресора чи на території країни-агресора, в Автономній Республіці Крим та/або на іншій окупованій території України після 15.03.2014 та не планує, не здійснюватиме анонсів відповідних виступів(у) як у період до і під час проведення відбору, так і в період після відбору до дати фіналу конкурсу”. 

Також окремим пунктом у правилах прописано, що учасники гарантують, що не здійснювали в’їзду на територію / виїзду з території Криму та/або тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з порушенням законодавства.

Про поїздку до окупованого півострова Паш розповідала у 2019 році. Так, на прохання журналістки Катерини Осадчої прокоментувати цю інформацію артистка відповіла:

“Їздили ми туди з музикантами до української дівчини… На рахунок того, як ми туди летіли: на жаль я не могла коригувати цей момент і була безсила в цьому випадку. Бувши тоді не такою медійною персоною, я не могла думати про такі наслідки, які можуть потім вилізти”.

Однак в інтерв’ю після національного відбору Паш сказала: 

“Так, ми туди їздили, ми їхали автобусом. Я багато літала та їздила. Я сказала в загальному… Я не казала, що ми точно летіли й так далі”. 

У своєму інстаграмі співачка розповіла, що довідку про перетин організаторам нацвідбору подавала не вона, а її директор, який “обрав не той шлях”. 

“Що бачила я? Довідку. На вигляд офіційну. В ній були справжні дати в’їзду до тимчасово окупованого Криму, правильно вказаний КПВВ “Чаплинка”, через який я перетинала адміністративний кордон. Підстав вважати, що довідка не є справжня, ніхто з команди не мав. Яким саме чином, як та звідки член нашої команди міг отримати документ, який був наданий Суспільному, наразі невідомо”, – написала вона. 

Паш додала, що якщо довідка підроблена чи несправжня, то свої висновки мають зробити правоохоронні органи й суд.

“Зі свого боку ми готові допомагати у встановленні істини… Сьогодні я розриваю стосунки з моїм директором, цим уже займаються юристи”, – запевнила вона. 

Також артистка повідомила, що відмовляється від участі в Євробаченні. 

“Я не хочу цієї віртуальної війни та хейту. Головна війна зараз – це зовнішня, яка прийшла в мою країну у 2014 році. Я не хочу далі бути в цій брудній історії. З важким серцем я знімаю свою кандидатуру як представника України в конкурсі Євробачення. На жаль. Мені справді дуже жаль”,написала вона. 

Нагадаємо, що проїзд до Криму не з материкової частини України є порушенням закону, за яке українці можуть дістати штраф, а іноземці – заборону на в’їзд. Таку заборону вже отримали чимало росіян, зокрема співачка Глюкоза, журналіст телеканалу НТВ Олексій Петрушка, який “забув” про свою незаконну подорож, та депутат від партії “Единая Россия” Карен Арутюнян, який навіть має медаль за анексію українського півострова. 

СБУ та Прокуратура АРК створюють реєстр іноземців-порушників. 

Торік кримськотатарські активісти закликали заборонити в’їзд російським артистам Василю Вакуленку (Баста), Ірині Воробйовій (Круг) та Єлизаветі Іванців (Ёлка), адже вони давали концерти в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter