Держдеп заборонив в’їзд до США причетним до вбивства журналіста Хашоггі

Дата: 09 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Держдеп США заборонив в’їзд до країни 16 громадянам Саудівської Аравії, причетним до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі. 

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на відповідне повідомлення відомства. 

У списку осіб присутні імена консультанта щодо ЗМІ спадкоємного принца Сауда аль-Кахтані, співробітника служби безпеки Саудівської Аравії Махер Абдулазіза Мутреба і члена королівської гвардії Таара Галеб аль-Харбі. Усі вони, за даними The New York Times, входили до спеціальної групи для боротьби з інакодумцями, організованої за наказом принца Мухаммеда бен Салмана.

Заборону на в’їзд запровадили відповідно до розділу закону про фінансування Державного департаменту, діяльності за кордоном і пов’язаних із цим програм 2019 року.

“Розділ передбачає, що в тих випадках, коли державний секретар має достовірну інформацію про те, що посадові особи іноземних урядів причетні до значної корупції або грубих порушень прав людини, ці особи і їхні найближчі родичі не мають права в’їжджати до Сполучених Штатів. Закон вимагає, щоб державний секретар публічно або в приватному порядку визначив таких чиновників і їхніх найближчих родичів “, – зазначають у Держдепі.

Як відомо, журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після візиту до генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Представники королівства наполягали на тому, що Хашоггі вийшов із консульства живим. Однак 19 жовтня в Ер-Ріяді все-таки визнали, що журналіста вбили всередині будівлі. Генпрокурор Саудівської Аравії пізніше заявив, що вбивство Хашоггі було навмисним.

Прокуратура Туреччини повідомила, що журналіста Джамаля Хашоггі задушили відразу після того, як він увійшов до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, після цього його тіло розчленували.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хоче екстрадувати і притягнути їх до відповідальності, проте Саудівська Аравія відмовляється проводити екстрадицію. Міністр закордонних справ країни Адель аль-Джубейр заявив, що Саудівська Аравія не видасть Туреччині своїх громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter