Держдеп США: Єдиний телемарафон дає українській владі безпрецедентний рівень контролю за новинами

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Єдиний телемарафон, що розпочався в Україні з 24 лютого 2022 року, надав владі безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами в найактивніший та найзручніший час телеперегляду.

Такої думки дійшли у звіті Держдепу США щодо порушень прав людини в Україні.

Ілюстраційне зображення. Фото: Brendan Hoffman / The New York Times

У звіті наголошують, що, хоча Конституція Україні передбачає свободу вираження поглядів, зокрема для медіа, але влада не завжди поважає ці права. Так, пригадали, як 2022 року частина телеканалів втратила ефірний час і розповідала про тиск з Офісу президента. 

Щодо роботи самого марафону, то у звіті розповіли про існування так званих чорних списків, до яких потрапляють ті, хто критикує владу. Це підтверджує й аналіз ефірів марафону – переважно коментаторами в ньому є депутати від президентської партії “Слуга народу”. 

“Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали”, – нагадали в Держдепі США. 

Автори звіту розповіли й про випадки стеження в мережі, що вчиняли українські силовики, “часом не маючи відповідних законних повноважень”, а також про блокування доступу до сайтів через “занепокоєння національною безпекою”. Станом на кінець грудня минулого року з таких підстав заблокували 1152 сайти, кажуть автори доповіді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: LAURENCE GEAI / MYOP FOR “LE MONDE”

Втім, у Держдепі США підсумовують, що, за кількома винятками, люди на територіях, які перебувають під контролем українського уряду, зазвичай можуть публічно та приватно критикувати уряд і обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, не побоюючись офіційних репресій. Соціологія показує, що більшість українців вважає важливим критикувати хибні рішення влади навіть під час війни. 

Нагадаємо, що рівень довіри українців до телемарафону “Єдині новини” падає. Торік йому довіряли 43% опитаних глядачів, а вже поточного року частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%.

Кілька десятків тисяч українців просять уряд перерозподілити гроші на єдиний телемарафон на ЗСУ. Однак посадовці не робитимуть цього, бо вважають марафон вагомою складовою протидії російській агресії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter