Державний секретар США поки не готовий визнати РФ спонсором тероризму – NYT

Дата: 30 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Державний секретар США Ентоні Блінкен поки що не готовий визнати Росію державою-спонсором тероризму, попри вимогу Сенату.

Про це пише американська газета The New York Times.

Державний секретар США Ентоні Блінкен

Так, впродовж кількох тижнів на Блінкена тиснуть, аби він офіційно оголосив Росію державою-спонсором тероризму. Але він опирається цьому, адже потрібно буде запровадити санкції щодо союзників США, які ведуть справи з Росією, і знищити залишки дипломатії між Вашингтоном і Москвою.

Держсекретар США вже заявляв, що санкції, які запровадили проти Росії США та інші країни, “абсолютно відповідають наслідкам, які були б у разі визнання її державою-спонсором тероризму, отже, практичні результати однакові“.

Видання зазначає, що ярлик “держава-спонсор тероризму” призведе до нових санкцій щодо й так зруйнованої економіки РФ, зокрема штрафів щодо країн, які мають відносини з Москвою. Це також дозволить відмовитися від традиційних правових барʼєрів, які не дозволяють приватним особам подавати позови до іноземних урядів про відшкодування збитків, включаючи сімʼї американських добровольців, убитих чи поранених під час війни в Україні. Також це рішення може раз і назавжди розірвати обмежені дипломатичні звʼязки адміністрації Байдена з Москвою, які Блінкен вважає за потрібне зберегти.

Існують розбіжності між адміністрацією Байдена та Конгресом щодо статусу Росії. Так само було на початку війни в Україні, коли зʼявилися перші свідчення звірств, і лідери Конгресу звинуватили російські збройні сили у скоєнні воєнних злочинів. Водночас Блінкен був обережним, пославшись на юридичні критерії та необхідність доказів та розслідування.

Нагадаємо, днями сенат США схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які призвели до загибелі великої кількості людей.

Наразі до списку держав-спонсорів тероризму, до яких вже входять Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter