Депутати розглянуть законопроект, що покращує доступ журналістів до інформації

Дата: 16 Березня 2018
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект №8139, спрямований на суттєве зменшення судового збору при поданні позовів щодо реалізації права на доступ до публічної інформації.

Як повідомляє Громадське, документ передбачає зміни до законів “Про судовий збір” та “Про виконавче провадження”.

Законопроект має на меті, зокрема, встановлення нульової ставки авансового внеску за примусове виконання судового рішення у справах про доступ до публічної інформації.

В документі зазначається, що збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, з яким вони стикаються уже після виграшу справи в суді.

Наразі судовий збір у справах про доступ до публічної інформації для юридичних осіб сягає одного прожиткового мінімуму (1762 гривні) та 0,4 прожиткового мінімуму для фізичних осіб.

Авансовий внесок у виконавчому провадженні становить еквівалент двох мінімальних заробітних плат (7446 гривень).

Авторами законопроекту виступили юристи Інституту масової інформації спільно з партнерами по коаліції “За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації”.

До коаліції входять Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Детектор Медіа, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter