Депутати не хочуть, щоб в НАБУ працювали детективи під прикриттям – Ситник

Дата: 14 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник каже, що у парламенті не проходять поправки, які дозволять набрати детективів для роботи під прикриттям.

“Сьогодні більше 300 людей пройшли через конкурс для роботи в Бюро, з них двісті вже прийнято, а по інших ста закінчується спеціальна перевірка і вони мають бути призначені найближчим часом. І ось тепер нам потрібно внести в закон про НАБУ доповнення про можливість проведення ще й закритого кадрового конкурсу”, – розповів він в інтерв’ю Ліга.net.

“Ми хочемо створити підрозділ детективів, які працюватимуть під прикриттям – проведення таких співробітників через відкритий конкурс, самі розумієте, безглузде”, – сказав він.

“Ми, звісно, можемо набрати їх і користуючись законом про державну таємницю, але раз уже є спеціальний закон про НАБУ, чому б його не доповнити? І ось для ухвалення цієї простої поправки у Верховній Раді вже не знайшлося голосів. Тобто навіть незначна зміна, яка ніяк не збільшує повноваження Бюро, уже не проходить”, – сказав Артем Ситник.

За його словами, коли була лише абстрактна концепція, “депутати голосували “за”, бо непокоїтися їм не було про що“.

“Зараз, коли ми почали працювати, усе змінилося. Вони відчули небезпеку для себе. І тепер проведення через Раду закону, який допомагав би Бюро працювати, стає практично нездійсненним завданням”, – пояснив він.

Артем Ситник дорікнув також уряду за погане фінансування НАБУ.

“Ми створювали Бюро 8 місяців… Я всі ці 8 місяців вимагав, щоб визначений у законі розмір заробітної плати співробітників не переглядався. Щоб ані директор Бюро, ані уряд, ані президент не могли на це вплинути. І що ми бачимо в проекті державного бюджету на 2016 рік? У бюджеті розвитку Бюро уряд ставить 0!… Я ставив запитання міністерству фінансів: як вони собі це уявляють – створювати новий правоохоронний орган, маючи в бюджеті розвитку нуль? Вочевидь, ніяк не уявляють”, – зауважив директор НАБУ Артем Ситник.

Нагадаємо, Центр інформації про права людини повідомляв, що детективи антикорупційного бюро моніторитимуть банківські рахунки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter