Денісова підозрює, що Сенцова насильно годували в колонії

Дата: 21 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підозрює, що українського режисера Олега Сенцова, який понад місяць голодує в російській колонії, годують насильно.

Про це повідомила її прес-служба.

Такі висновки Денісова зробила після того, як почула від своєї російської колеги Тетяни Москалькової про те, що Сенцов почав набирати вагу.

“За відсутності відомостей, підтверджених належними документальними доказами, щодо дійсного стану здоров’я Олега Сенцова, враховуючи заяви Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про набрання останнім часом ваги ув’язненим, існують підстави вбачати застосування до громадянина України заходів примусового годування. Приймання їжі проти власної волі є жорстоким, нелюдським і принизливим поводженням та заборонено міжнародним законодавством, зокрема статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, – зауважують у прес-службі.

Через це Денісова звернулась до Заступника міністра юстиції України, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, Івана Ліщини з проханням подати заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення прав Олега Сенцова.

Нагадаємо, що Людмила Денісова знаходиться з робочим візитом у Росії. Під час поїздки вона планувала відвідати понад 30 українських в’язнів, але російська сторона не дає їй цього зробити. Нещодавно її без пояснення причини не пустили до українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже понад місяць у російській колонії в Лабитнангі. Пізніше її не пустили до Романа Сущенка

Олег Сенцов – український режисер, якого російський суд засудив до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. 14 травня Сенцов оголосив безтермінове голодування.

Єдина вимога Сенцова – звільнити 64 українських політв’язні. 

ДОВІДКА: Вживання їжі проти власної волі є жорстоким, нелюдським і принизливим поводженням та заборонено міжнародним законодавством, зокрема статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, за якою нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує людську гідність, поводженню чи покаранню. Однак статтею 101 Кримінального виконавчого кодексу РФ передбачається примусове харчування засудженого за медичними показаннями у випадках відмови засудженого від вживання їжі та виникнення загрози його життю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter