Цьогоріч есбівці викрили в Україні понад 1,2 тисячі людей, які поширювали російські фейки та пропаганду

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення кіберфахівці СБУ викрили в Україні 1200 людей, які поширювали в мережі фейки та російські наративи. 

Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк

Ілля Вітюк

Російські інформаційні диверсії вже не становлять такої загрози, як раніше, каже Вітюк. 

“Сьогодні в нас майже 1200 кримінальних проваджень по них (викритих. – Ред.), 600 фігурантам повідомлено про підозри й майже 230 засуджено до різних термінів ув’язнення”, – звітує він. 

Цього року есбівці заблокували 45 масштабних ботоферм з більш ніж 2 мільйонами фейкових акаунтів, ще майже пів тисячі проросійських ютуб-каналів з 15 мільйонами підписників та близько тисячі інформресурсів, які працювали проти України.

Вітюк наголосив, що нині СБУ намагається працювати на випередження, а не боротися з наслідками російських інформдиверсій. Водночас, за його словами, потужний кіберспротив став результатом взаємодії багатьох людей і організацій. 

“Наші громадяни перетворилися на справжню кіберТрО”, – каже посадовець. 

Лише за перші пів року повномасштабного вторгнення Україна зазнала понад тисячу російських кібератак. Найчастіше хакери атакували уряд і місцеві органи влади, а також інфраструктуру, яка працює для життєзабезпечення.

Затримання на Буковині підозрюваного у виготовленні фейків для російських пропагандистів. Фото: СБУ

До прикладу, на початку вторгнення російські хакери з угруповання “Армагеддон” розсилали листи держорганам з нібито доказами про воєнні злочини Росії. У разі відкриття злочинці отримували віддалений доступ до комп’ютера, на якому читали лист.  

Кількість атак останніми роками зростає: якщо у 2020 році їх фіксували близько 800, то у 2021-му – майже 1400, а цього року – вже понад 3500.  Зросла більш ніж удвічі й кількість ворожих кібератак на держсектор.

Усього за день до початку повномасштабного вторгнення російські хакери атакували сайти Верховної Ради, Кабміну, СБУ та МЗС. 

Нагадаємо, що позбавлення волі від п’яти до восьми років загрожує адвокату з Чернівецької області, якого підозрюють у виправдовуванні російської агресії проти України. Слідчі кажуть, що чоловік був на прямому зв’язку з російським пропагандистом Володимиром Соловйовим, внесеним до українського списку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці, та готував для нього вкиди щодо ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter