Росія щодня вчиняє з десяток кібератак на енергетичні об’єкти України – СБУ

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Крім ракетних ударів, Росія проводить потужні кібератаки по українських енергооб’єктах, щоб спричинити максимальний “блекаут”. Однак Україні вдається їх відбивати й навіть переходити в кіберконтрнаступ.

Про це заявив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю виданню LIGA.net.

“Енергетика, інфраструктура і логістика – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ супроводжувались і кібератаками. Ми очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною. Інколи ми маємо інформацію, куди битиме ворог найближчими днями чи тижнями, і наше завдання – не допустити цього”, – зазначив він.

За словами Вітюка, про більшість кібератак суспільство не знає, але Росія сьогодні робить у середньому понад 10 кібератак на добу і якби їх не відбивали, то наслідки були б украй серйозними. Кібератаки можуть бути набагато ефективніші та дешевші за ракетні обстріли, тому що одночасна атака на всі обленерго може вимкнути світло по всій країні.

Він додав, що наразі в найгірших випадках через кібератаки росіян можуть  вимкнути електроенергію на 5–10 хвилин або зупинити на короткий час роботу деяких сервісів. Але його департамент працює над тим, щоб навіть такого не ставалося.

Вітюк наголосив, що приблизно 90% всіх кібератак на українські державні ресурси вчиняють спецслужби РФ. Ще невеликий відсоток кібератак – це білоруські спецслужби, які сприяють РФ. І до 1% – це решта спецслужб.

До того ж зазвичай це не деструктивні атаки, а спроби отримати певну розвідінформацію.

Кількість атак останніми роками лише зростає: якщо у 2020 році було зафіксовано близько 800 кібератак, то у 2021-му – майже 1400, а цього року – вже понад 3500.

Україна розпочала кіберконтрнаступ уже 24 лютого.

“Раніше Україна не вдавалася до кібернаступу, тому що за міжнародними нормами це могли визнати приводом до війни. Сьогодні наш контрнаступ розвивається ще блискавичніше, ніж на традиційному фронті. Часто палає і кібербавовна”, – сказав Вітюк. 

Він також зазначив, що фактично в Україні є своя кібертероборона, яка налічує сотні тисяч бійців – простих українців, які долучилися до боротьби на кіберфронті.    

Нагадаємо, що 10 жовтня внаслідок масованої російської ракетної атаки пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у восьми регіонах і місті Києві. Частину областей тоді було знеструмлено, а українців закликали бути готовими до тимчасових перебоїв зі світлом, водопостачанням, зв’язком.

Відтоді в Київській області та місті Києві внаслідок російських обстрілів застосовуються графіки аварійного вимкнення електропостачання, тобто віялові відімкнення.

Крім того, вранці 31 жовтня Росія вчергове атакувала об’єкти енергетичної інфраструктури України. Вибухи пролунали у Вінницькій, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Львівській областях, а також у Харкові та Запоріжжі. Внаслідок цього в низці інших регіонів зникло електро- та водопостачання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter