Цього тижня парламент може розглянути законопроєкт Зеленського про скорочення повноважень ОАСК

Дата: 15 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді підтримати законопроєкти щодо функціонування судової системи, зокрема щодо зменшення повноважень Окружного адміністративного суду Києва.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Kyiv Post

Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому активісти не вперше наголошують, що корумпований суд фактично може керувати країною. Водночас єдиною посадовою особою, яка може вплинути на ситуацію, є президент. Наприкінці минулого року 25 тисяч українців поставили підписи під петицією з вимогою до Володимира Зеленського розпустити ОАСК, а до цього для голови держави навіть провели імпровізований урок про те, як працює суд.

У разі ухвалення першого законопроєкту, який запропонували в Офісі президента, всі судові спори з державою заберуть з виключної підсудності ОАСК і передадуть Верховному Суду як суду першої інстанції. Апеляцію на ці рішення можна буде подавати до Великої палати Верховного Суду.

“Таке врегулювання підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб’єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК”, – пояснюють в Офісі президента. 

Другий законопроєкт передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

Третій законопроєкт може внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запровадити відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

Голова ОАСК Павло Вовк. Фото: Бабель

“Робота судової системи має бути відкорегована. “Закон” і “справедливість” мають бути головними словами для українських судів. Чинне законодавство дає необхідні рамки, щоб проводити зміни. Але конкретні кроки потребують підтвердження від парламенту”, – пояснив Зеленський.

Президент наголосив, що вважає ухвалення законопроєктів украй необхідним та наполягатиме на їхньому швидкому розгляді. 

Нагадаємо, що судді ОАСК відомі низкою скандальних рішень, наприклад коли розглядали позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого судді Вовка, його колеги поновили тоді 90% звільнених.

Нещодавно ОАСК на вимогу школярки скасував нову редакцію правопису.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter