“Це – чистий терор”: у світі реагують на масовану атаку росіян 8 липня по Україні

Дата: 08 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Черговий масований удар російських військових по України, що ті здійснили 8 липня, є справжнім терором та свідчить про реальні наміри Росії щодо закінчення війни. 

ZMINA зібрала перші реакції у світі на атаку. 

Фото: “Охматдит”

Масований обстріл чотирма десятками різних ракет назвав чистим терором посол Австрії в Україні Арад Бенкьо. Дипломат опублікував у соцмережах відео наслідків удару та згадав про підтримку Австрією лікарні “Охматдит”, що зруйнована. 

“Це заклад, що піклується про немовлят і дітей… Ця російська атака – це чистий терор”,написав він. 

Прокоментував черговий російський обстріл України посол Німеччини Мартін Єгер

“Це війна проти цивільного населення. Такий вигляд має готовність Росії до переговорів і її бажання миру”,зазначив він. 

Висловилась щодо атаки й міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже. Вона назвала російського диктатора Путіна “м’ясником”, який вбиває заради задоволення. Окремо посадовиця висловилась щодо того, що до подібних атак причетні кожен, хто допомагає Путіну. 

Посолка США в Україні Бріджит Брінк висловила співчуття дітям та їхнім родинам, а делегація Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні написала, що “шокована” ударом по дитячій лікарні. 

Зі свого боку міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський, коментуючи атаку, назвав людей, які марять про мир з Путіним “послужливими ідіотами”. 

“Поки послужливі ідіоти марять про мир із Путіним, він посилає ракети до дитячої лікарні. Зараз я їду до Вашингтона на саміт НАТО, де відстоюватиму довгострокову стратегію стримування Росії. Відступати перед агресією не можна”,написав він. 

Прокоментував російську атаку й Верховний представник ЄС Жозеп Боррель, назвавши її “безжалісною”. 

“Україні терміново потрібні системи ППО. Усі винні у воєнних злочинах Росії будуть залучені до відповіді”, – написав він. 

Засудили російську атаку 8 липня й у ОБСЄ. 

“Удари по дитячих лікарнях, житлових будинках та об’єктах критичної інфраструктури є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та принципів і зобов’язань нашої Організації. Мальтійське головування в ОБСЄ рішуче засуджує ці атаки та безглузде кровопролиття”, – заявили в організації. 

Нагадаємо, що зранку 8 липня російські військові запустили по Україні ракети та КАБи, а тривога лунала у багатьох регіонах.Частина боєприпасів полетіла на Київ, чим спричинила великі руйнування та смерті цивільних. 

Окрім цього, відомо про десятьох загиблих та десятки поранених у Кривому Розі, а також про загиблих у Дніпрі та Покровську. 

Російські військові вбили в Україні вже понад 12 тисяч цивільних, серед яких пів тисячі дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter