Цькування сина телеведучої та новий законопроект проти булінгу – Уповноважений з прав дитини висловив свою думку

Дата: 22 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Переведення дітей, які цькували молодших учнів, до іншої школи лише локалізує, але не вирішує проблему булінгу.

Про це Уповноважений президента з прав людини Микола Кулеба заявив у програмі “Сніданок з 1+1”, коментуючи історію із цькуванням сина телеведучої 5-го каналу Яніни Соколової.

На початку серпня телеведуча відверто розповіла про те, що її 7-річного сина цькували в школі, “державній гімназії з гарною репутацією в центрі Києва”.

“У вбиральнях першокласників немає замків. Ну тобто у самих кабінках, куди діти безпосередньо ходять у туалет. Коли мій 7-річний син заходив туди попісяти, старші хлопці заходили за ним і, відкриваючи ногою двері, знімали сина на мобільний телефон. Говорячи, що він, цитую зі слів Колі, “станєт звєздой ютьюба…”. На моє запитання: “Чому ти мені про це раніше не розповідав?” – Микола відповів, що йому було соромно про таке розповідати…” – написала Яніна на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Потім було моє повідомлення у вайбері, де всі батьки сказали: “О Боже!” І почалася ситуація під назвою розслідування, яке тривало кілька годин”, – розповідає журналістка в коментарі “Сніданку з 1+1”.

За її словами, через два місяці після розголосу історії порушники дисципліни були відраховані зі школи і переведені до іншої. У школі за державний кошт встановили відеокамери на входах до туалету, більше звертають уваги на безпеку. Також у навчальному закладі проводять семінари для учнів та вчителів на тему, як боротись із булінгом.

“Яніна Соколова правильно зробила, коли відверто розповіла про проблему і заступилася за свою дитину. Правильно, що вона змусила керівництво школи розслідувати ці факти. Але те, що дітей перевели, це не було правильним кроком. Це типова ситуація – просто позбавитися джерела проблеми. А треба було, як в інших країнах, застосувати спеціальні програми”, – зазначив Микола Кулеба.

За його словами, проблеми зі шкільним булінгом є в усіх країнах світу. Раніше в таких країнах, як США та Канада, також переводили агресорів до інших шкіл або відстороняли їх від навчання на певний термін. Це призводило до того, що клімат у колективі покращувався, тому що локалізували булера. Але проблема не вирішувалась, оскільки діти йшли до іншої школи.

“Тож має бути запроваджена серйозна програма на рівні всіх шкіл, аби всі вчителі знали, як виявляти булінг. Потрібна широкомасштабна кампанія в Україні з пропагування нульової толерантності до булінгу. Вчителі ні в якому разі не мають казати щось на кшталт “Так це ж діти!”, адже гратися і буліти – це дві великі різниці”, – наголошує Кулеба.

Уповноважений з прав дитини також прокоментував поданий у липні на розгляд Верховної Ради законопроект із протидії булінгу (№8584).

За його словами, законопроект однозначно потрібний, але у нього потрібно внести правки, зокрема у саме визначення терміна “булінг”.

Але, на думку Кулеби, саме введення терміна “булінг” у законодавство є дуже важливим. Також важливо, що закон вводить досить великі штрафи за булінг.

“Адже штраф у 51 гривню (як це було у випадку з побиттям дівчини в Одесі – ред.) – це насмішка сьогодні над тими дітьми, які постраждали”, – підкреслив Кулеба.

Згідно з текстом закону, пропонується запровадити наступні штрафи для батьків, діти яких вчинили булінг:

  • від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 2018 рік – від 340 до 850 грн);
  • за ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, або вчинені стосовно неповнолітнього, або вчинені з особливою жорстокістю, пропонується від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн).

Працівників навчальних закладів за приховування випадків булінгу пропонується карати штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян” (від 850 до 1700 грн).

Кулеба також зазначив, що початок масштабній антибулінговій пропаганді вже покладено. Адже сьогодні про це говорять на провідних телеканалах, надають питанню гласності, розробляється програма за участю мотиваційного тренера Ніка Вуйчича.

І наслідком цього є те, що вчителі почали визнавати булінг .

“Якщо ще рік тому вони говорили: “У нас цього немає, це не булінг, це просто діти граються”, то зараз учителі кажуть: “Так, у нас є булінг”. Тож можна сказати, що перші крокі вже зроблені”, – підсумував Кулеба.

У свою чергу психолог у коментарі “Сніданку з 1+1” радить навчати дітей поведінці в конфліктних ситуаціях “ще з пісочниці”.

“Важливо навчити дитину не замовчувати конфлікти, які трапляються”, – говорить психолог Дар’я Селіванова.

За її словами, булерами стають, як правило, цілком нормальні діти, які просто не знають, як реалізуватися: “Є бажання бути лідером, визнаним авторитетом, але немає якогось інструменту, як отримати це без агресії”.

А юрист у випадку складних конфліктів у школі, коли батьки агресивної дитини не йдуть на контакт, радить писати скарги, бажано колективні.

“Чітко викладати, яка там ситуація, хто займається булінгом. Подавати директору школи в письмовій формі. Тоді він має створювати комісію і реагувати відповідним чином, проводити перевірку. Комісія може пропонували батькам агресора зустрітися з психологом і з представниками соціальних служб”, – говорить юрист ГО “Батьки SOS” Роман Корсун.

Нагадаємо, у липні в Одесі дівчата-підлітки побили однолітку та записали напад на відео. Побиття тривало близько чотирьох хвилин. У поліції про бійку дізналися під час моніторингу інтернету. Батьки всіх правопорушниць притягнуті до адміністративної відповідальності за  ст. 184 КУпАП (“Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей”). Крім того, до реєстру внесена подія за ч. 2 ст. 296 ККУ (“Хуліганство”). 

Міністерство юстиції України розпочало інформаційну кампанію #СтопБулінг, орієнтовану на дітей та їхніх батьків.

У червні 2018 року в Міністерстві освіти заявляли, що спільно з Мінсоцполітики, Мінкультури та Мінмолодьспорту створять план дій для протидії булінгу в навчальних закладах.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter