Чубаров закликає провести консультації учасників Кримської платформи через останні затримання в Криму

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав президента України та учасників Кримської платформи провести міждержавні консультації через нову хвилю переслідувань кримських татар у Криму. 

Відповідний лист він опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

Рефат Чубаров

Чубаров наголосив, що повідомлення з окупованого Криму свідчать про ведення російськими окупаційними силовими органами відкритого стеження за кримськими татарами та їхніми родинами.

“З метою запобігання катастрофічним наслідкам репресій, що розгортаються в ці дні в Криму щодо корінного кримськотатарського народу, і звільнення всіх кримських політв’язнів, позбавлених волі російськими окупантами, Меджліс кримськотатарського народу закликає вас до термінового проведення міждержавних консультацій у рамках Кримської платформи у зв’язку з незаконним затриманням першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та інших представників корінного кримськотатарського народу”, – йдеться в листі.

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар. 

Громадське об’єднання “Кримська солідарність” нагадало телефон гарячої лінії: +7 (978) 134-17-94. За цим номером громадяни можуть отримати термінову юридичну консультацію або записатися на приймання до фахівців у Сімферополі. За цим номером діє також WhatsApp, Viber, Signal.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що Наріману Джелялу вдалося коротко поспілкуватись із Асаном Ахтемовим у будівлі ФСБ. На питання Джеляла, чи його били, Ахтемов ствердно кивнув головою. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter