Чубаров закликає авторів Кримської платформи висувати жорсткі пропозиції, щоб змусити Росію залишити Крим

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров упевнений, що політична ізоляція та жорсткі обмеження економічних відносин з Росією можуть змусити її звільнити тимчасово окупований Крим.

Таку думку він висловив під час телемарафону до Дня опору окупації Криму та на своїй фейсбук-сторінці.

Чубаров назвав окупацію півострова головним джерелом “порушення прав людини, бід та страждань на півострові” і заявив, що покласти цьому край може лише деокупація Криму

“Голова дипломатії Європейського Союзу сказав, що ЄС чекає на будь-які ідеї від України під час Кримської платформи, щоб допомогти відновити територіальну цілісність України. Я закликаю державу та всіх, хто бере участь у підготовці Кримського саміту та платформи, вийти з найжорсткішими пропозиціями, зокрема про ембарго на російські енергоносії, вимкнення міжнародної банківської системи swift та іншими ідеями, які можуть змусити Росію повернутися в межі міжнародного права”, – сказав політик.

Він переконаний, що Україна має абсолютне право, “відповідно до міжнародного законодавства та людської моралі”, виходити з найжорсткішими пропозиціями. 

“У нас в Україні вже немає часу на зайву дипломатію ані між собою, ані між нашими міжнародними партнерами”, – додав він. 

Напередодні ZMINA повідомляла, що Україна очікує від послів іноземних держав відгуків на елементи Кримської хартії, які МЗС України розробило до Кримського саміту, що відбудеться 23 серпня.  

Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною Кримській платформі, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту Кримської платформи з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня заявив, що мир на Донбасі та деокупація Криму – його пріоритети. Він розповів про створення Кримської платформи, яка працюватиме над питанням деокупації півострова. На думку глави держави, “поки Крим залишається окупованим, а українці й кримські татари регулярно там переслідуються, світ не має забувати про Крим”.

За даними МЗС України, платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – участь лідерів держав у Кримському саміті. 

Наступний рівень Кримської платформи передбачає роботу міністрів закордонних справ і міністрів оборони в межах різноманітних заходів НАТО, ЄС, ООНОБСЄ та Ради Європи

Нагадаємо, у сьомі роковини окупації Криму Україна закликає світ доєднатися до Кримської платформи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter