Чубаров обурений висловлюваннями екскомандувача ВМС Німеччини, який сказав, що Україна ніколи не поверне Крим

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова обурили висловлювання вже колишнього командувача ВМС Німеччини Кайа-Ахіма Шенбаха щодо неможливості деокупації Криму. 

Про це він розповів під час круглого столу НСЖУ “Як збільшити присутність Криму в інформаційному просторі України в 2022 році”, передає кореспондент видання ZMINA.

Рефат Чубаров

Під час виступу він сказав, що світ переповнений цинічними явищами та процитував тези Шембаха про повагу до російського президента Володимира Путіна

“Це сказала людина, яка вихована в системі, де засуджують тоталітарний режим, нацизм, де будь-які спроби ідеалізувати злочинців Другої світової війни караються, зокрема, позбавленням волі. Не можна собі уявити, що хтось скаже такі слова. А замість прізвища Путін вставив Гітлер. Але коли мова йде про нашу історію та нашу ситуацію, вони це кажуть”, – прокоментував Рефат Чубаров. 

Раніше очільник Меджлісу заявив, що у кримськотатарського народу немає часу терпіти окупацію Кримського півострова, оскільки Росія проводить систематичну політику з асиміляції кримськотатарського народу

Як відомо, Кай-Ахім Шенбах заявив, що Україна ніколи не поверне собі окупований Росією Крим і її не можна приймати до НАТО через окупацію частини її територій. 

У Міністерстві закордонних справ України слова Шенбаха назвали неприйнятними і зажадали розʼяснень від німецького уряду. У Міноборони Німеччини відхрестилися від заяв командувача ВМС. Шембах подав у відставку, а влада Німеччини заявила, що висловлювання представника Бундесверу не відображають позицію німецького уряду. 

Напередодні уряд Німеччини відмовив Україні у поставки озброєння. Глава міноборони Німеччини Крістін Ламбрехт на пресконференції з британським колегою Беном Воллесом у Берліні назвав причиною відмови – побоювання, що це може призвести до ескалації конфлікту з Росією.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина проти ембарго на російські енергоносії в разі подальшої агресії Росії в Україні. 

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Росія вдалася до політики з переслідування кримських татар на півострову, застосовуючи у порушення міжнародного гуманітарного права своє криміанльне законодавство. 

Так, до прикладу, за даними Кримської правозахисної групи, 2021 року окупаційні силовики позбавили волі 12 кримських татар за звинуваченнями в участі в релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”. Усього на кінець 2021 року в межах цієї справи 79 мусульман, більшість з яких — кримські татари, перебувають у місцях несвободи. Ще троє перебувають під наглядом та не можуть залишити окуповано територію, а 2 — під домашнім арештом.

У 2021 році за звинуваченням в участі в “Хізб ут-Тахрір” за ст. 205.5 КК РФ російські суди ухвалили 12 вироків, якими було
призначено покарання у вигляді позбавлення волі на терміни від 12 до 18 років у колонії строгого режиму.

Росія заперечує, що переслідує кримськотатарських народ, а затриманих кримських татар називає терористами. Уповноважена з прав людини Росії Тетяна Москалькова у жовтні 2020 року заявляла про “міжнаціональну та міжконфесійну злагоду” в Криму.

Утім адвокати затриманих громадян України, твердять, що з матеріалів кримінальних справ випливає, що обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справ містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Це фактично єдиний доказ здійснення інкримінованого їм злочину. В основу обвинувальних матеріалів також лягають свідчення таємних свідків і висновки експертиз підконтрольних ФСБ організацій.

За даними українських правозахисних організацій, загалом у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. Правозахисна спільнота в Україні вважає, що деокупація Криму припинить систематичні порушення прав людини на півострові. 

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів в Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter