Німеччина проти ембарго на російські енергоносії в разі подальшої агресії Росії в Україні

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Берлін наполягає на тому, щоб санкції проти Росії не охоплювали енергосектору.

Це випливає із джерел та документів, з якими ознайомився Bloomberg.

Як повідомляється, доки союзники працюють над комплексним набором заходів, кожна країна намагається захистити свою економіку від потенційно значних “побічних ефектів”, деякі держави домагаються перехідного періоду. Німеччина стурбована тим, що інакше постачання енергії до Європи може опинитися під загрозою, йдеться в одному з документів.

Джерела ЗМІ повідомляють, що аналогічних поглядів дотримуються інші великі західноєвропейські країни. Один з посадовців сказав, що  можна припустити, що виняток, ймовірно, буде частиною остаточного пакета санкцій, погодженого зі США, який застосують у разі вторгнення Росії.

“Санкції мають найкращий ефект, якщо вони діють ефективно, – сказала міністерка закордонних справ Аналена Бербок минулого тижня під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Берліні. – Нам потрібно перевірити ретельно, що має найбільший ефект та що, ймовірно, не справлятиме жорсткого ефекту на світ”

У Bloomberg наголошують, що такий  “виняток” із санкцій не запобігатиме можливим заходам проти газопроводу “Північний потік – 2”.

Крім того, уряд Німеччини обумовлює винятки на випадок жорсткого впливу на німецькі фінансові інституції та європейську економіку, якщо союзники комплексно заморозять російські активи та заборонять трансакції з головними російськими банками.

У МЗС України відмовилися коментувати документи, повідомляє УП.

Напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Європу та Сполучені Штати ретельно обдумати вибір санкцій проти Росії за подальшу агресію проти України, зауваживши, що санкції не можуть не мати наслідків для Німеччини.  

Як відомо, країни ЄС у межах підготування нових санкцій проти Росії продовжують розходитися в думках щодо того, як реагувати на різні сценарії, та обговорюють, які дії РФ вважатимуться вторгненням. 

ЄС працює над пакетом заходів, який охоплюватиме обмеження здатності Москви конвертувати валюту. Блок також розглядає експортний контроль, заборону на експорт та імпорт і обмеження доступу до ключових технологій. Система платежів SWIFT та покарання у сфері енергетики все ще перебувають на розгляді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter