Чотирьох росіян підозрюють в організації катівні у Херсоні: імена постраждалих у підозрі займають кілька сторінок

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Підозру у порушенні законів та звичаїв війни повідомили чотирьом російським силовикам та військовим, яким закидають організацію катівні під час окупації Херсона. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Херсонська обласна прокуратура

Про оголошення підозр розповів особисто очільник ОГП Андрій Костін, зазначивши, що “кожен злочин має ім’я, прізвище та обличчя”. У повідомленні ні імен підозрюваних, ні їхніх облич слідчі не розкрили, втім, підозри на чотирьох росіян нескладно знайти на сайті ОГП.

Мова йде про: 

  • Олександра Науменка
  • Олександра Челенгірова
  • Анвера Муксимова
  • Олександра Бочарова

Раніше Науменку вже оголошували про підозру, судячи з якої, саме він керував росгвардійцями та російськими бойовиками на окупованій Херсонщині. Перші повідомлення про те, що до області прибули росгвардійці для придушення спротиву, з’явилися торік у березні. 

Підрозділи Росгвардії й у самій Росії влада зазвичай використовує для придушення протестів. Навіть у своїй країні, як зазначають дослідники Центру аналізу європейської політики (CEPA), росгвардійці відомі особливою жорстокістю до населення, наприклад, без причин б’ють кийками затриманих по голові. 

Слідчі кажуть, що у катівні, яку росіяни організували у приміщенні тамтешнього ізолятора, постраждали понад двісті осіб, а до слідчих звернулись 160 з них. У текстах підозр імена постраждалих займають декілька сторінок. 

Скриншот сторінок однієї з підозр, на яких вказані імена людей, постраждалих внаслідок дій підозрюваних

Це були переважно проукраїнські активісти, волонтери, ветерани, родичі правоохоронців. Декого тримали годинами, інших — місяцями. У жахливих антисанітарних умовах. Били та катували, обмежували в їжі та воді, відмовляли у наданні медичної допомоги. Щодо щонайменше 17 чоловіків застосовували тортури статевих органів електрострумом… Щонайменше трьох бранців було закатовано до смерті. Шістьох примусово вивезено на тимчасово окуповані території”, – розповідає Костін про постраждалих. 

Нині на Херсонщині вже виявили 11 катівень та 13 місць несвободи, а інформацію про незаконне утримання слідчі перевіряють щодо майже тисячі людей.

Нагадаємо, що у звільненому від росіян Херсоні активно затримують персонал окупаційної колонії та СІЗО, де утримували викрадених людей.

Торік правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися херсонські в’язні після захоплення регіону росіянами, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках загарбників.  

Детальніше про те, в якій ситуації вони опинилися, ви можете прочитати за посиланням

Деяких посадовців, про яких тоді казали ZMINA правозахисники, вже судять

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter