У Херсоні затримали чотирьох “посадовців” тамтешньої колонії, які працювали на росіян в окупації

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Херсоні затримали чотирьох колишніх очільників російської катівні, яка діяла під час окупації міста в тамтешній колонії. 

Про це розповіли в СБУ. 

Фото: СБУ

Одним із затриманих став колишній заступник начальника колонії, а інші, про яких розповіли деталі правоохоронці, – очільник “відділу комунально-побутового, інтендантського та господарського забезпечення” та працівник СІЗО, який перейшов на “роботу” до колонії в окупації. 

Колишній заступник начальника колонії, за даними слідчих, організовував незаконне утримання викрадених у камерах, а другий “очільник” відповідав за продовольче забезпечення адміністрації установи. Двоє інших брали участь у каральних рейдах. 

Під час обшуків у підозрюваних знайшли, зокрема, перепустки, видані росіянами, а також рублі в пакеті. 

Фото: СБУ

Трьох підозрюваних у колабораціонізмі та держзраді суд уже відправив під варту. Тільки за статтею щодо держзради, вчиненої в умовах воєнного стану, їм загрожує до 15 років за ґратами або довічне з конфіскацією майна. 

У звільненому від росіян Херсоні активно затримують персонал окупаційної колонії та СІЗО, де утримували викрадених людей.

Торік правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися херсонські в’язні після захоплення регіону росіянами, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках загарбників.  

Детальніше про те, в якій ситуації вони опинилися, ви можете прочитати за посиланням

Деяких посадовців, про яких тоді казали ZMINA правозахисники, вже судять

Нагадаємо, що серед утримуваних у СІЗО в Херсоні був ЛГБТ-активіст Олексій Полухін. Він розповів ZMINA про два місяці полону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter