Довічне загрожує колишньому керівництву херсонського СІЗО, яке пішло працювати на росіян в окупації

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо колишнього керівництва херсонського СІЗО, якому закидають державну зраду. 

Про це розповіли у ДБР. 

Один з підозрюваних

Судитимуть колишнього керівника ізолятора та його заступника з оперативної роботи. 

Імен обвинувачених не називають, однак відомо, що мова йде про Ігоря Гурякова та Євгена Усачова. Їхні імена називала керівниця пресслужби Херсонської міської ради Гаяне Оганесян, коли вони знялись у пропагандистському російському ролику. Про співпрацю Гурякова з окупантами розповідали ZMINA й правозахисники. 

Російських ЗМІ про Гурякова писали як про “колишнього агента СБУ”, який пристав на співпрацю з росіянамиа в Херсонській міськраді наполягали свого часу, що посадовець перебував в полоні. 

Скриншот пропагандистського російського ролика за участю Ігоря Гурякова

“Удвох вони допомагали ворогу створювати незаконну структуру “Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области”, що увійшла до складу служби виконання покарань РФ. Зрадники отримали нові посади в фейковій установі та виконували всі вказівки окупанта. Вони повністю надали виправний заклад для потреб окупанта”, – розповідають про підозрюваних детективи. 

Обидва чоловіки намагались переховуватись, коли Херсонщину звільнили від росіян, однак їх затримали та помістили під варту. Вироку суду вони очікуватимуть в ізоляторі. 

За держзраду в умовах воєнного стану їм загрожує довічне з конфіскацією всього майна.

За час російської окупації з Херсона надходили новини про вбивства у СІЗО в’язнів, незгодних з окупацією. Розповідала про це поміж іншим колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Росіян же переконували, що запобігли бунту. 

Нагадаємо, що правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися херсонські в’язні після захоплення регіону росіянами, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках загарбників.  

Детальніше про те, в якій ситуації вони опинилися, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter