Facebook блокує та видаляє акаунти, які підозрюють у координованій неавтентичній поведінці

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Після президентських виборів у США у 2016 році американська компанія Facebook стала вести прискіпливішу політику щодо новинних стрічок. Блокують як сторінки політиків і медіа, так і окремих користувачів, яких підозрюють у координованій неавтентичній поведінці.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

У червні 2020 року під час передвиборчого мітингу кандидата в президенти США Дональда Трампа на стадіон у місті Талса, штат Оклахома, що мав вмістити понад 19 тисяч його прихильників, прийшло лише близько шести тисяч людей. Водночас квитки на захід були розкуплені повністю. На відеозаписах з мітингу на стадіоні видно порожні трибуни.

Як з’ясувалося, підліткам, які користувалися соціальною мережею TikTok, не подобалося, що тогочасний президент США у своїх відео та промовах постійно наголошував на величезній кількості власних прихильників, штучно завищуючи цифри. Тоді користувачі об’єдналися та вирішили провчити президента. Підлітки замовили більшу частину квитків на мітинг у Талсі, звісно не збираючись брати в ньому участь.

Цей випадок можна навести як приклад координованої неавтентичної поведінки (англійською coordinated inauthentic behavior), війну якій Facebook оголосив у 2017 році. Соціальна мережа визначає її як дії груп сторінок або окремих людей, спрямовані на те, щоб приховати замовників та мету інтернет-кампанії, зробити її  популярнішою та достовірнішою, ніж вона є насправді. Під це визначення потрапляють ботоферми – компанії, які створюють несправжніх користувачів і від їхнього імені публікують та коментують інформацію. 

За допомогою цієї технології в мережах створюється штучна дискусія навколо певних подій або питань, що значно посилює “ефект спіралі мовчання”, коли люди бояться висловлювати свою думку, остерігаючись осуду з боку суспільства. Такі дії  можуть також вплинути на користувачів, які ще не визначилися зі своїм вибором або ставленням до певного питання. Крім того, вона вводить людей в оману, спотворюючи їхнє уявлення про реальний стан речей. 

Після сумнозвісних президентських виборів у США у 2016 році адміністрація Facebook заявила про прискіпливішу політику щодо новинних стрічок користувачів – “видалити, зменшити, інформувати” (“remove, reduce, inform”). У межах цієї стратегії оголошено війну координованій неавтентичній поведінці в соцмережі. З 2017 року Facebook почав блокувати діяльність сторінок і акаунтів, які підпадають під це визначення, та інформувати про це спільноту. Із 2017 до 2020 року соціальна мережа видалила понад 150 мереж у більш як 50 країнах світу.

Україна потрапила до п’ятірки країн, які найбільше зазнали впливу діяльності таких мереж.

Facebook виокремлює два основні типи координованої неавтентичної поведінки:

  • внутрішньодержавні операції для впливу на власних громадян, сплановані внутрішніми політичними гравцями або державними урядами;
  • зовнішній вплив з боку окремих держав, спрямований на маніпулювання публічними дискусіями в інших країнах.

Перші блокування сторінок в українському сегменті Facebook відбулись у вересні 2019 року і стосувалися спроб саме зовнішнього втручання в українську суспільну дискусію з боку Росії. Згодом такі мережі почали з’являтись і в самій Україні.

Блокування 168 облікових записів, 149 сторінок та 79 груп у вересні 2019 року стало несподіванкою не лише через те, що було першим видаленням сторінок в українському сегменті, а й тому, що стосувалося “новинних гігантів” – Znaj.ua, Politeka та Hyser. Ці видання часто поширювали неправдиву інформацію з клікбейтними заголовками та використовували різні інструменти соцмережі для поширення своїх новин на якомога більшу авдиторію (щонайменше 4,2 мільйона людей були підписані на одну або кілька сторінок і близько 400 тисяч людей – принаймні одну групу). Щоб поширювати свій контент, мережа видавала себе за різноманітні новинні агенції, а для просування повідомлень використовувалися підроблені облікові записи.

Адміністрація Facebook з’ясувала, що відповідальною за ці дії була рекламна агенція “Pragmatico”. Контент, який поширювали адміністратори сторінок, переважно стосувався політичних та економічних проблем, виборів в Україні та критики політичних діячів. Детальніше про роботу цієї мережі можна почитати в дослідженні DFRLAB та в розслідуванні “Слідства.Інфо”.

У 2020 році перше блокування відбулося в липні: 65 облікових записів, 32 сторінки та вісім акаунтів в інстаграмі. Деякі з видалених облікових записів раніше вже були покарані через розпалювання ворожнечі та видавання себе за інших. Ця мережа особливо активно діяла під час президентських (тоді, за інформацією онлайн-видання “Бабель”, яке першим опублікувало розслідування, вона підтримувала Петра Порошенка) і парламентських (почала працювати з партією “Голос”) виборів 2019 року в Україні та була пов’язана з рекламною агенцією “Postmen DA”. Контент повідомлень цієї мережі стосувався переважно політичних та економічних питань, а також підтримки та дискредитації кандидатів на президентських та парламентських виборах 2019 року.

З вересня 2019 до травня 2021 року адміністрація Facebook заблокувала в Україні 924 облікові записи, 706 сторінок, 153 групи та 80 акаунтів в інстаграмі, які базувалися в Україні та намагалися вплинути на внутрішньоукраїнський політичний дискурс. 

Дещо раніше у Facebook почали фіксувати кампанії впливу Росії на український інформаційний простір. Соціальна мережа фіксувала вияви координованої неавтентичної поведінки з боку сторінок, груп та користувацьких акаунтів, які видавали себе за українські, хоча насправді адмініструвалися з Росії. Перше таке видалення російських сторінок відбулось у серпні 2018 року, і відтоді видалено 179 сторінок, 1862 групи, 606 акаунтів та 84 інстаграм-акаунти, які видавали себе за українські, а насправді поширювали російські наративи. 

Інформаційні кампанії впливу, спрямовані на мешканців різних держав, Facebook почав помічати та блокувати після російського інформаційного втручання в президентські вибори в США. Подекуди в співпраці з американським урядом та спираючись на його дані адміністрація мережі почала виявляти стратегії координованого впливу, що застосовувалися росіянами. Так, у серпні 2018 року була заблокована мережа координованих сторінок, робота яких була переважно спрямована на користувачів з Близького Сходу, Латинської Америки, США та Великої Британії. Частина цих сторінок також поширювала проросійські наративи щодо війни в Сирії та Україні. 

Спираючись на дані американського уряду, у січні 2019 року з фейсбуку видалили 26 сторінок, 77 акаунтів, чотири групи та 41 акаунт в інстаграмі, що адмініструються з Росії. Адміністратори цієї мережі видавали себе за українців, використовуючи фейкові облікові записи, та поширювали в соцмережі новини на різні теми, починаючи від погоди та охорони здоров’я дітей у школах до політичних протестів та відносин з НАТО. В адміністрації кажуть, що робота цієї мережі дуже подібна до раніше зафіксованої активності російського Агентства інтернет-розслідувань. Його, за даними уряду США, Росія використовує для впливу на громадську думку в США з 2013 року.

Нагадаємо, раніше ZMINA повідомляла про видалення в лютому 2020 року більш ніж сотні акаунтів з фейсбуку та інстаграму, які поширювали дезінформацію про Україну та сусідні країни. 

Фотографія обкладинки: громадська організація “Громадянська мережа “ОПОРА”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter