Чернівецькі депутати знову хочуть заборонити в місті ЛГБТ-заходи

Дата: 28 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Депутати Чернівецької міськради зареєстрували проєкт рішення про встановлення заборони на проведення ЛГБТ-заходів у місті. 

Про це повідомили на сторінці правозахисного бюро “Ми є” у фейсбуку.

Група із 22-х депутатів Чернівецької міськради зареєструвала проект рішення про встановлення заборони на проведення…

Опубліковано HUMAN RIGHTS BUREAU "WE ARE" Четвер, 27 лютого 2020 р.

Проєкт зареєстрували 27 лютого 22 депутати: Анатолій Чесанов, Ростислав Білик, Володимир Бешлей, Максим Тихонович, Валерій Найдиш, Юрій Ткачук, Роман Гаїна, Андрій Ілюк, Володимир Моклович, Олександр Пуршага, Юрій Бурега, Віктор Савчук, Сергій Греков, Василь Максимюк, Василь Осачук, Ігор Наконечний, Артур Мунтян, Ромео Скрипа, Денис Затірка, Любов Сорохан, Михайло Яринич, Віталій Михайлишин. 

За їхнім задумом, статут територіальної громади Чернівців треба доповнити статтею 53 “Захист сім’ї, дитинства, материнства і батьківства”. У проєкті депутати підкріплюють свою гомофобну позицію, посилаючись на статтю 51 Конституції та положення Конвенції ООН про права дитини.

“Унеможливити в межах міста Чернівці проведення публічних кампаній і заходів, які складають загрозу інституту сім’ї як складовій стратегії національної безпеки України, дискредитують сімейні цінності, містять елементи неприродного сексуального та еротичного характеру (“марші рівності”, “прайди”, “гей-паради”, “фестивалі квір-культури” тощо), що проходять як у місцях масового дозвілля сімей з дітьми та є такими, що можуть завдати шкоди моральному благополуччю дітей (стаття 20 Закону України “Про охорону дитинства”), так і в орендованих приміщеннях комунальної власності. У випадку надходження повідомлення про проведення таких заходів, з метою захисту морального життя неповнолітніх, на підставі статті 7 Закону України “Про захист суспільної моралі” – юридичному управлінню Чернівецької міської ради негайно звернутися до суду з позовом про заборону таких заходів в інтересах національної безпеки, громадського порядку та суспільної моралі”, – йдеться в тексті проєкту рішення.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня депутати Чернівецької міської ради вже голосували за заборону проведення в місті ЛГБТ-заходів. У такий спосіб вони тоді підтримали гомофобну петицію з вимогою внести відповідні зміни до статуту територіальної громади міста. Заборона, за задумом депутатів, мала діяти в місті, допоки в Конституції існує стаття 51, у якій зазначено, що “шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, кожен із подружжя має рівні права й обов’язки в шлюбі та сім’ї, а сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою”.

Однак після голосування очільник міста Олексій Каспрук наклав вето на їхнє рішення, аргументуючи це порушенням Конституції, яка гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Це право закріплено в статті 39.

Як відомо, вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої “традиційної сім’ї”, розгорнута гомофобними релігійними активістами, в межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-людей, розповідають правозахисники. 

Так, наприклад, у Сумах депутати декілька разів зверталися до президента, Кабміну, парламентарів та РНБО спочатку з проханням вилучити з Трудового кодексу та інших документів чи проєктів законів будь-яке згадування про сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність, а згодом захистити інститут сім’ї.

Нещодавно правозахисники повідомили, що останнім часом ця кампанія іде на спад.

Досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter