Через освітянський закон в Угорщині хочуть переглянути угоду Україна-ЄС

Дата: 10 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що новий закон України “Про освіту” порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це він сказав підчас зустрічі в Ужгороді з керівниками організацій закарпатських угорців та очільниками історичних церков для узгодження точок зору, повідомляє Радіо Свобода.

Міністр планує ініціювати наступного понеділка на нараді міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу в Люксембурзі перегляд цієї угоди з Україною.

Петер Сійярто переконаний, що цей закон створює гіршу ситуацію на теренах освіти для угорців і представників інших нацменшин в Україні, аніж за часів колишнього СРСР.

Після обговорення стану речей із очільниками угорської нацменшини політик заявив, що сторони дійшли однозначного висновку про те, що чинний закон про освіту унеможливлює діяльність угорських шкіл. Він також відбирає уже здобуте право навчатися рідною мовою учням середніх та старших класів.

Цим самим Україна порушує всі раніше взяті на себе міжнародні зобов’язання, вважає міністр.

“Такого ми не можемо дозволити. Уряд Угорщини найрішучішим способом протистоятиме таким крокам (України – ред.)“, – наголосив політик.

Єдиним засобом впливу на Україну Сійярто вважає збільшення міжнародного тиску на Київ.

Міністр задоволений розмовою з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем, який раніше закликав президента ветувати закон. Сійярто також позитивно оцінив резолюцію обласної ради Закарпатської області про захист мовно-освітніх прав нацменшин.

Також 9 жовтня послиня України в Угорщині Любов Непоп в інтерв’ю угорському виданню hvg.hu заперечила, що новий закон України “Про освіту” означає асиміляцію угорської меншини.

“Закон не має на меті унеможливлення існування шкіл, які ведуть викладання мовами меншин. Навчання угорською мовою залишиться і на рівні середньої школи, але одночасно буде вдосконалено викладання української мови як державної. Це означає, що, відповідно до принципу поступовості, частина навчальних предметів буде викладатися українською мовою, пропорції чого визначатиме інший закон, закон про середню освіту, та освітні програми”, – пояснила послиня.

“Ми впевнені, що положеннями цього закону ми не порушили ні наше національне законодавство, ні міжнародне право та взяті на себе міжнародні зобов’язання. Ось чому ми направили закон до Ради Європи для отримання висновку експертів, і ми в подальшому візьмемо до уваги їхні висновки при імплементації закону”, – додала вона. 

Вона нагадала, що 12 жовтня міністр закордонних справ України Павло Клімкін прибуде до Будапешта, а 19 жовтня на міністра людських ресурсів Угорщини Золтана Балога чекають у Києві.

Нагадаємо, 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон “Про освіту”, яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Парламент ухвалив цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова — українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість мовою навчання представників національних меншин в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter