Через відсутність спікера Палати представників США не підтвердили свою участь в парламентському саміті Кримської платформи

Дата: 19 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

США досі не підтвердили свою участь в другому парламентському саміті Кримської платформи, яка відбудеться 24 жовтня в Празі у Чехії. 

Про це повідомила спікерка Палати депутатів Чехії Маркета Пекарова Адамова в інтерв’ю “Радіо Свобода”. 

Маркета Пекарова Адамова

За її словами, США все ще не підтвердили свою участь у саміті через те, що в Палаті представників тривають вибори спікера.

Вона повідомила, що Україна та Чехія працюють разом, щоб забезпечити участь США в цьому саміті, хоча б у відеоформаті.

Ми поки не можемо сказати, чи принаймні буде якесь відеоповідомлення [від США]. Звичайно, ситуація динамічна, яка впливає в Конгресі на можливість представника США приїхати чи бути частиною “Платформи” онлайн», – сказала Пекарова.

Як відомо, 3 жовтня 2023 року Палата представників США  проголосувала за відставку голови палати Кевіна Маккарті. 

Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захист жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Як відомо, під час першого саміту Кримської платформи 2021 року доєдналися 48 країн, 2022 року – 60.

Парламентський вимір Кримської платформи має на меті підвищити обізнаність світових лідерів та широкої громадськості про російську окупацію Криму, порушення прав людини, безпекове становище в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку і світовий порядок, заснований на правилах.

Під час третього саміту Кримської платформи президент Володимир Зеленський заявив, що Росія ізолювала Крим і що сучасність до півострова здатна повернути лише Україна. 

Він зазначив, що повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дозволять йому працювати та бути економічно привабливим увесь рік, а не лише в сезон.

Під час третього саміту Кримської платформи в Києві стало відомо, що український уряд розробляє економічну модель розвитку Криму в межах стратегії відновлення півострова після його деокупації. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter