Через росіян у війні проти України у січні загинуло 27 кримчан – Кримський епізод

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 27 кримчан було вбито протягом січня 2024 року на лінії бойового зіткнення у війні Росії проти України.

Таку статистику наводить правозахисна ініціатива “Кримський епізод”

Могила російського військового, вбитого на війні в Україні, на міському цвинтарі Керчі, вересень 2022 року

За даними її аналітиків, кожен п’ятий з них брав участь у бойових діях не добровільно, а в результаті мобілізації, яку проводили російські військові на окупованій території Криму.

Крім того, щонайменше чотирьох кримчан військові Збройних сил України захопили в полон. З них двоє повідомили, що взяли участь у війні у складі російських військ після мобілізації.

Загалом структура втрат, на думку експертів “Кримського епізоду”, відрізняється суттєвим скороченням відомостей про загиблих у складі приватних військових компаній, які раніше вербували у свої підрозділи в основному ув’язнених. Так, із 27 убитих у січні кримчан встановлено, що лише двоє мали відношення до ПВК. Ще дванадцять підписали контракт зі збройними силами Російської Федерації, шістьох мобілізували. В інших шістьох випадках статусу участі у війні проти України встановити не вдалося.

Окремо аналітики “Кримського епізоду” виділяють випадок, коли солдат строкової служби уклав контракт до завершення “строкової”, що ставить під сумнів добровільність його участі, і його вбили на Куп’янському напрямку.

Кожен третій з убитих у січні – севастополець. На другому місці в географічному розрізі – тимчасово окупований Сакський район, на який прийшло щонайменше чотири похоронки цього місяця. По два випадки зафіксовано у Бахчисарайському районі та Алушті.

Правозахисники нагадують, що стаття 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє комплектувати військові підрозділи мешканцями окупованих територій, а стаття 8 Римського статуту відносить примус громадян до служби у збройних силах країни, що окупує, до воєнних злочинів.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

Як відомо, в Україні діє державний проєкт “Хочу жить”, покликаний допомогти військовослужбовцям з РФ безпечно здатися в полон ЗСУ.

Аби отримати інформацію про те, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід звернутися на цілодобову телефонну лінію за номерами: +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84. Інформація про здачу в полон російською також є на телеграм-каналі “Хочу жить”.

Нагадаємо: якщо ви – громадянин України та проживаєте на тимчасово окупованих територіях, ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter