Через коронавірус для відвідувачів закрили кримські “суди”

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму “суди” закрито для відвідування родичів та журналістів через коронавірусну пандемію. З тієї ж причини заборонено також відвідувати Південний окружний військовий суд російського Ростова-на-Дону. Терміни дії обмежень наразі невідомі.

Про це з посиланням на постанови місцевих “урядів” повідомляє “Кримська солідарність”.

На думку адвоката Еміля Курбедінова, заборона на відвідування “сильно вдарить по політичних в’язнях, оскільки для них відвідувачі – важливе джерело моральної підтримки.

“Відвідувачі – дуже важливий аспект у таких справах. Це одночасно і громадський контроль, і підтримка хлопців. Їм важливо бачити, що хтось сидить у залі. Цей момент повинен дотримуватися, але під час пандемії суди зловживають обмеженнями. Ми бачимо, що менше людей приїжджає, відповідно підтримки теж стає менше. Безумовно, необхідно передбачити всі заходи безпеки: і маски, і соціальну дистанцію. Але нікого не пускати – неправомірно”, – повідомив Курбедінов.

Раніше Кримська правозахисна група повідомила, що в Сімферопольському слідчому ізоляторі №1 понад 10 камер перебувають на карантині через виявлених там хворих на коронавірус. Окрім цього, незаконна “Федеральна служба виконання покарань Росії в Криму” заявляла про закриття на карантин виправної колонії №1 “з метою запобігання поширенню захворюваності серед засуджених”.

У Криму збільшилася динаміка захворюваності на COVID-19 після масових заходів, зокрема парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні. Кількість зареєстрованих хворих сягнула більш ніж тисячі осіб. Окрім цього, окупаційна влада не перекрила Кримський міст і не скасувала авіасполучення з російськими регіонами, де поширена коронавірусна інфекція. За даними Украероруху, Росія збільшила частку незаконних польотів до окупованого Криму.  

Усього з початку пандемії в Криму заявляють про 11 543 випадки захворювання на нову коронавірусну інфекцію. Загалом з початку пандемії повідомлялося про 207 смертельних випадків, спричинених цим захворюванням.

Кримська правозахисна група наголошує, що офіційна статистика захворюваності на коронавірус у Криму занижена, бо не показує даних про заражених у лавах російської армії, правоохоронних органів та серед пацієнтів з позалікарняною пневмонією.

Окрім цього, українські профільні служби не мають доступу на півострів, щоб вести моніторинг. Дані про захворювання щодня подає окупаційна влада Криму. Їхня достовірність не підтверджена міжнародними організаціями.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter