Частина ветеранів оцінює держполітику їх підтримки як хаотичну та несистемну – дослідження

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні державна політика підтримки ветеранів є хаотичною та несистемною, а деякі пільги є недоцільними, бо політики щодо їх впровадження формували ще до початку повномасштабного вторгнення. 

Такими є дані дослідження, проведеного Українським ветеранським фондом та дослідницькою агенцією “Info Sapiens”, що презентували в медіацентрі “Україна”.

Ілюстраційне зображення. Фото: atlanticcouncil.org

Дослідники проводили інтерв’ю з лідерами ветеранських об’єднань та спільнот – 5 респондентів, а також представниками ветеранських громадських організацій – 16 респондентів. 

Опитані, наводячи приклад недоцільних пільг, згадали про допомогу держави на встановлення дротового телефону та радіоточки. Серед претензій до пільг також називали аналогічні тим, що є у процесі надання юридичних послуг: складність оформлення, численні бюрократичні процедури, нерозуміння того, які саме пільги має отримувати ветеран, відсутність цифровізації документообігу. 

Ветерани виступають за те, щоб у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) працював фахівець, який би безпосередньо займався питаннями оформлення пільг для ветеранів. На їхню думку, це має бути військовий юрист. 

Вказують додатково й на відсутність єдиного місця, в якому можна провести процедуру демобілізації та оформлення статусу ветерана від початку і до кінця. У розумінні опитаних, вони мають прийти в соціальний захист та надати їм свої документи, а співробітники надалі самостійно мають потурбуватися про інше, без прямої участі заявника.

Нині для цього потрібно отримувати декілька окремих довідок, в різних місцях, кожна з яких робиться 2–3 тижні.

За словами лідерів ветеранських об’єднань та експертів, існує інституційний конфлікт між державою, що призначає пільги, та місцевою громадою, коштом бюджету якої їх мають відшкодовувати. Цей конфлікт стає частою причиною того, що водії маршруток відмовляються возити безплатно ветеранів та військових з УБД.

Цей приклад, за словами респондентів, один з тих, що найбільш засмучує ветеранів. 

Нагадаємо, що в Україні вже налічують 1,2 мільйона ветеранів, але попри високий рівень довіри до ЗСУ ті, хто повернувся з фронту, стикаються з нерозумінням суспільства. 

Усього 7% опитаних ветеранів та чинних військових планують пов’язати життя з армією після перемоги. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter