Частка новин про окуповані території в українських онлайн-медіа становить менш ніж 4% – ІМІ

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Частка новин про окуповані території в українських онлайн-медіа становить 3,25%, переважна більшість такої інформації – це заяви офіційних осіб та інформація про удари Збройних сил України по російських об’єктах.

Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації (ІМІ), проведеному в листопаді в 10 загальнонаціональних онлайн-медіа.

Тимчасово окуповані території України. Джерело: nv.ua

Водночас про гуманітарну катастрофу, заподіяну Росією, переслідування місцевих жителів або про соціальні аспекти інформації дуже мало, уточнили дослідники.

Найбільше інформації припадає на окупований Крим – 66% із загальної кількості новин про тимчасово окуповані території, на окуповані регіони Донецької області припадає 14% матеріалів.

8% новин стосувалось окупованих районів Херсонщини, по 6% – окупованих районів Запорізької та Луганської областей.

Джерелами інформації в новинах про окуповані регіони найчастіше виступають українські офіційні структури, зокрема Генштаб та його речники, Міноборони, представники місцевої влади. Вони є джерелами 40% оприлюдненої на сайтах інформації.

На російські джерела посилаються у 12% матеріалів. Стільки ж інформації українські медіа беруть з іноземних джерел.

На соцмережі припадає 12% інформації, і лише в 9% новин українські медіа посилаються на експертів.

Як прокоментувала результати дослідження експертка ІМІ Олена Голуб, низький рівень матеріалів про окуповані території зумовлений складністю отримання інформації звідти та часто – неможливістю верифікувати її.

Моніторинг проводився в період із 6 до 10 листопада 2023 року включно. Аналізувалися стрічки новин 10 загальнонаціональних онлайн-медіа: “Обозреватель”, УНІАН, ТСН, 24 канал, “Цензор”, “Гордон”, Суспільне, “Еспресо”, “Фокус”, “Апостроф”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними ІМІ, за рік і дев’ять місяців після початку повномасштабної війни з Росією на території України окупанти скоїли 543 злочини проти журналістів та медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter