Час зробити санкції такими, щоб навіть слова про зброю масового ураження з Росії не лунало, – Зеленський

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Новий пакет санкції щодо Росії має бути таким, щоб з боку російської влади не лунало навіть слова про застосування зброї масового ураження, а тому світу слід запровадити повне нафтове ембарго проти РФ.

Про це у своєму відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський

Напередодні застосуванням хімічної зброї в Маріуполі проти українських захисників погрожував терорист “ДНР” Едуард Басурін, а невдовзі з’явилися повідомлення про скидання на місто з ворожого безпілотника отруйної речовини невідомого походження. Джерела “Української правди” в Міноборони казали, що ймовірність застосування росіянами хімзброї дуже висока.

У своєму зверненні Зеленський наголосив, що заяви окупантів в Офісі президента “розглядають максимально серйозно”.

“Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше. Зараз Європейський Союз почав обговорювати шостий санкційний пакет проти Росії… Нафтове ембарго проти Росії – обов’язкове. Будь-який новий санкційний пакет проти Росії, який не торкатиметься нафти, буде сприйнятий у Москві з посмішкою”, – сказав президент.

Ще на початку березня, коли в Росії пропагандистські медіа з новою силою почали поширювати фейк про так звані “біолабораторії США в Україні”, низка українських та закордонних посадовців говорили, що це може свідчити про підготовку хімічної атаки з боку окупантів.

Під час повномасштабного вторгнення в Україну Росія широко використовує заборонене озброєння. Факти про застосування, наприклад, фосфорних бомб надходили з Попасної на Луганщині,  Краматорська на Донеччині та Малої Рогані на Харківщині. Обстрілюють росіяни українські міста також некерованими та касетними (123) бомбами.

Використовують загарбники й термобаричні боєприпаси, що руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та спричиняють опіки, часто несумісні з життям.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter