Росіяни погрожують застосуванням хімічної зброї в Маріуполі

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Представник так званої “народної міліції Донецької народної республіки” Едуард Басурін заявив, що українських захисників Маріуполя треба заблокувати на заводі “Азовсталь” та застосувати проти них хімічну зброю.

Про це повідомляє російське пропагандистське видання “РИА Новости”.

Спершу ватажок невизнаної “ДНР” Денис Пушилін заявив, що в районі “Азовсталі” заблоковано не менш ніж 1,5 тисячі українських бійців.

Басурін як один з керівників “народної міліції ДНР” заявив, що штурмувати підземні укріплення “Азовсталі” в Маріуполі немає сенсу.

“Там підземні поверхи, тому брати цей об’єкт штурмом сенсу немає. Тому що можна покласти велику кількість своїх солдатів, а противник втрат як таких не зазнає. Тому зараз треба розібратися з блокуванням цього заводу, знайти всі виходи та входи – в принципі, це можливо зробити. А після цього вже звернутися, я думаю, до хімічних військ, які знайдуть спосіб, як викурити кротів зі своїх нір”, – сказав Басурін.

У Маріуполі ще залишаються мирні жителі, які опинилися в повній блокаді та гуманітарній катастрофі. Також там мужньо обороняються українські воїни, яким не вдається надати підтримку силою.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що використання хімічної зброї є воєнним злочином відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Представники окупаційної адміністрації “ДНР” уже відкрито погрожують застосувати хімічну зброю проти українських військових, які обороняються на “Азовсталі” в Маріуполі. Рашистські ЗМІ поширюють заяву Едуарда Басуріна, одного з ватажків так званої “народної міліції ДНР”, що штурмувати підземні укріплення “Азовсталі” в Маріуполі немає сенсу. Доцільно перекрити всі виходи та застосувати хімічну зброю”, – зазначила Омбудсман.

Також вона звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до московського механізму, з проханням урахувати цей факт потенційного воєнного злочину РФ в Україні.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter