На Харківщині керівник псевдополіції з Бєлгорода катував літніх людей, а онкохворого цивільного забив мало не до смерті

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

На Харківщині керівник самопроголошеного органу народної поліції, 40-річний громадянин Росії, наказував затримувати цивільних мешканців тимчасово окупованої  Липецької ОТГ. Під час так званих “допитів” особисто катував людей: бив дерев’яним молотком, електрошокером та влаштовував “банний день” – поливав обличчя через рушник водою.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Володимир Самойлов. Джерело: Харківська обласна прокуратура

Правоохоронці встановили, що чоловік володів інформацією про місцевих мешканців, адже він понад 10 років періодично проживав у селі Стрілеча Харківської області. Через це він знав, з ким потрібно “проводити профілактику” щодо проукраїнської позиції. 

Ім’я чоловіка не називають, однак з тексту підозри відомо, що цього псевдоправоохоронця звуть Володимир Самойлов. В окупованій Липецькій громаді він обіймав посаду начальника дільничних, віддавав накази на затримання та особисто катував людей. 

Так, у березні 2022 року військовослужбовці РФ затримали 52-річного мешканця села Стрілеча Василя. Чоловіку зв’язали руки пластиковими стяжками, натягнули капюшон на голову, замотавши його скотчем й доставили до підвального приміщення, яке було облаштоване для катувань на території митного пункту пропуску (МПП) “Гоптівка”.

В той же день псевдополіціянти проводили допит Василя, під час якого чоловіка били гумовими кийками, електрошокером та мокрим рушником по ногах та спині на рівні нирок. Серед осіб, які завдавали удари, Василь впізнав за голосом Самойлова, з яким був знайомий з 2007 року.

“Безпосередньо Самойлов бив чоловіка дерев’яним молотком по голові та тілу, а також через рушник лив на обличчя воду, блокуючи тим самим доступ повітря останньому”, – йдеться у підозрі.

Коли після завершення побиття Василю зняли з голови мішок, то він впевнився в тому, що серед осіб, які його катували, був саме Самойлов.

Чоловіка незаконно утримували 10 днів, щодня допитуючи та катуючи.

Тоді ж, у березні 2022-го, Самойлов разом з 10 військовослужбовцями РФ особисто затримав односельця Василя 59-річного Володимира. Під час захоплення Самойлов заломив чоловіку руки за спину, зв’язав їх стяжками, натягнув шапку на очі та обмотав голову скотчем. Потім Володимира посадили в автівку й відвезли до спеціально облаштованої катівні на території МПП “Гоптівка”.

Через 2 дні чоловіка перевели з камери до кімнати, спеціально облаштованої для катувань, де вже знаходився Самойлов. Володимира прив’язали скотчем до стільця, а Самойлов почав допит. Протягом наступних 40 хвилин він питав чоловіка щодо військовослужбовців та позицій ЗСУ, де мешкають учасники АТО, а також пропонував потерпілому безоплатно працювати на окупаційну владу.

“Після кожної відповіді Самойлов бив чоловіка дерев’яним молотком по руках, ногах, намагаючись кожного разу влучити по м’язах. З метою посилення ефекту та подолання психологічного спротиву з боку потерпілого Самойлов під час допиту накривав голову Володимира рушником та лив на нього воду, блокуючи тим самим доступ кисню та провокуючи ядуху. При цьому Самойлов свою екзекуційну процедуру цинічно назвав “банним днем”, – йдеться в підозрі.

Щодня впродовж 10 днів Самойлов допитував Володимира, застосовуючи вищезазначені види катувань.

У серпні 2022 року у селі Липці військові РФ затримали 68-річного Віктора. Увірвавшись до будинку чоловіка, військовослужбовці РФ без пояснення причини накинули Віктору мішок на голову, зв’язали руки за спиною скотчем та із застосуванням фізичної сили витягнули надвір та кинули до БТРа. Після цього чоловіка доставили до підвального приміщення багатоповерхівки у селі Стрілеча, яке було спеціально облаштоване та функціонувало як катівня.

Серед осіб, які здійснювали охорону полонених у камері, був й Самойлов, який неодноразово наносив тілесні ушкодження Віктору.

“В один з днів Самойлов забіг до камери, де утримувався Віктор, й почав гумовою палицею завдавати удари по тілу, нібито за те, що останній назвав представників “ЛНР” гестапівцями”, – йдеться у підозрі.

Як зазначає слідство, медична допомога затриманим не надавалась.

Камери на МПП “Гоптівка”, в яких утримували чоловіків, не мали ніяких умов, там навіть меблів не було. 

“До того ж людям під час утримання не надавались жодні засоби гігієни, заборонялось відвідувати вбиральні, здійснювати біологічні потреби вони мали безпосередньо у приміщеннях для утримання, туалетний папір не видавали, воду та їжу давали у незначних об’ємах через тривалий проміжок часу, при цьому посуд не видавали, а просто кидали їжу на підлогу. В основному давали недоїдки, які залишались від військовослужбовців РФ”, – йдеться у підозрі.

Також слідчі зазначають, що події, які відбувалися з незаконно затриманими чоловіками, негативно вплинули на їхній фізичний та психоемоційний стан.

“Крім того, встановлено, що однією з жертв російських терористів був онкохворий цивільний чоловік, у якого найтяжча стадія раку. Підозрюваний, нехтуючи всім, забив його майже до напівсмерті, намагаючись “вибити” інформацію про ЗСУ. Така ненависть до потерпілого була спричинена тим, що його син є українським військовослужбовцем”, – йдеться у повідомлені. 

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук, зазначають у пресслужбі ОГП. 

Раніше ZMINA писала, що Броварський міськрайонний суд Київської області заочно засудив на 12 років позбавлення волі начальника продовольчої служби однієї з військових частин Антона Антонова  за те, що торік у березні він зі своїми підлеглими побили та пограбували на понад 1 мільйон гривень мешканця села Богданівка Броварського району Київської області.

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військами на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 людей.

Зараз українській владі потрібно ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

На деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter