Військового РФ засудили до 12 років позбавлення волі за пограбування та побиття цивільних на Київщині

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Начальника продовольчої служби однієї з військових частин Антона Антонова Броварський міськрайонний суд Київської області заочно засудив на 12 років позбавлення волі за те, що торік у березні він зі своїми підлеглими побили та пограбували на понад 1 мільйон гривень мешканця села Богданівка Броварського району Київської області.

Про це ZMINA стало відомо з вироку суду.

Антон Антонов. Фото: Офіс генпрокурора

Як розповів постраждалий, у березні він приїхав погодувати двох собак та перевірити майно в будинку, де мешкала його бабуся. У будинку поряд знаходився його магазин.

Близько 11-ї години 8 березня у село увійшла армія РФ. Танки їхали центральною вулицею, а військові РФ стріляли по хатах з автоматів. Тож чоловік сховався у погріб. А наступного ранку він почув, що у дворі щось тріщить й ламається, почув гуркіт танка, після чого вигук: “Выходите!”.

Коли він вийшов з підвалу, то побачив у дворі танк з літерою “Z” та близько шести озброєних автоматами АК-47 чоловіків у камуфляжній темно-зеленій формі. 

Військовий, якого всі називали “командир”, і який давав вказівки іншим військовим, ще з одним солдатом почали бити потерпілого з вимогами віддати золото та гроші. Чоловік, побоюючись за своє життя, віддав “командиру” 50 тисяч гривень та айфон 12. 

Після цього військові завели чоловіка в дім й знову почали бити – ногами, автоматом по ногах, голові, спині. Весь час питали, де лежать долари, й обшукували кімнати. Коли побачили у великій кімнаті сейф, то знову побили. 

Чоловік відкрив сейф, й військові забрали звідти 10 тисяч доларів та золоті дитячі прикраси. За словами потерпілого, “командир” забрав собі долари та золото, а інші розділили між собою гривні, ховаючи викрадені речі по кишенях. 

Також росіяни викрали весь товар з його магазину, розстріляли собак, в автівці потерпілого порізали проводку.

Після цього, погрожуючи чоловіку зброєю, росіяни перевезли його в інший будинок в цьому селі й допитували там близько 30 хвилин. 

Під час досудового розслідування, потерпілий по фото упізнав “командира” – ним виявився саме Антон Антонов. 

Суддя, досліджуючи обвинувальний акт, дійшов висновку, що Антонов порушив право цивільних осіб за будь-яких обставин на особисту повагу, повагу до своєї честі. Адже військовим забороняється грабувати цивільних, які знаходяться під захистом Женевської конвенції, та застосовувати до них тортури, тілесні покарання, калічення та будь-яке інше брутальне поводження.

Тож суддя визнав Антонова винним у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, й обрав йому покарання у позбавленні волі на 12 років.

З початку повномасштабного вторгнення РФ слідчі Служби безпеки України здійснюють досудові розслідування в більш ніж 1 тисячі проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії з боку російських військових щодо цивільних.

Незалежна міжнародна слідча комісія ООН зібрала докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страту, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Деякі бранці не витримували тортур та вчиняли самогубство.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалось ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених схожі в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter