Бив руками і ногами: колишньому правоохоронцю на Херсонщині повідомили про підозру

Дата: 17 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Колишньому оперуповноваженому Головного управління Нацполіції в Херсонській області повідомлено про підозру у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалося насильством (ч. 2 ст. 365 КК України).

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Фото: Офіс генпрокурора

У серпні 2020 року до Офісу Генерального прокурора звернувся представник Уповноваженого ВРУ з прав людини, повідомивши про факт побиття громадянина працівником поліції під час оформлення затримання в приміщенні Олешківського відділення поліції Новокаховського відділу поліції ГУ Нацполіції в Херсонській області“, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, в лютому минулого року чоловіка затримали за підозрою у вчиненні грабежу та доставлено до відділення поліції. Під час перебування в кабінеті із затриманим, правоохоронець завдавав йому численні удари ногами та руками, заподіявши численні тілесні ушкодження.

Також встановлено, що цей поліцейський причетний і до інших фактів неправомірного застосування сили. Зокрема, у квітні 2020 року він побив громадянина гумовим кийком, перебуваючи в приміщенні Каланчацького відділення поліції.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється територіальним управлінням ДБР, розташованим у місті Мелітополі, спільно з Херсонським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України“, – повідомляють в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, у квітні цього року у Черкаській області про підозру у катуваннях повідомили п’ятьом правоохоронцям.

У лютому поточного року у місті Городище до лікарні за допомогою звернувся чоловік із численними тілесними ушкодженнями. Він розповів, що напередодні його побили працівники поліції, які привезли його до відділу для перевірки на причетність до крадіжки та шахрайства.

За даними слідства, упродовж декількох годин чоловіка били, вдягнутого у кайданки, руками та ногами по голові, обличчю та тулубу, вибивши чотири передніх зуби. Таким чином правоохоронці намагались отримати від нього зізнання. 

За останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. Минулого року за скоєння злочинів звільнили 142 поліцейських. 

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter