Бив прикладом в спину та ногою в живіт: встановили особу росіянина, який знущався з цивільних на Харківщині торік

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В травні минулого року військовослужбовець ЗС РФ, командир взводу підвозу ПМП, 252 гвардійського мотострілкового полку орденів Суворова та Олександра Невського 90 гвардійської танкової дивізії Центрального військового округу 35-річний Максим Янголенко з Воронежа жорстоко побив цивільного 49-річного Романа в окупованому Ізюмі. 

Про це ZMINA дізналась із тексту підозри опублікованого на сайті Офісу генерального прокурора.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Так, згідно з підозрою, ввечері другого травня 2022 року, п’яний Янголенко разом іншими військовими РФ пострілами з автоматичної зброї пошкодив замок на воротах у двір до будинку Романа й потрапили до подвір’я. Почувши звуки пострілів, чоловік вийшов до військових та, піднявши догори руки, попросив не стріляти в нього й запитав, що їм потрібно.

Янголенко відповів, що вони шукають коригувальника вогню та ударив Романа прикладом автомата в ділянку грудної клітини. Відчуваючи свою перевагу, він наказав відчинити гараж.

“Під час слідування через двір до будівлі гаража Янголенко повторно ударив Романа прикладом автомата по спині з такою силою, що пересмикнувся затвор на зброї”, – йдеться у тексті підозри.

Оглядаючи гараж, Янголенко знову зі значною силою ударив чоловіка прикладом автомата по спині. Хоча той ніякого спротиву не чинив й робив все, що йому наказували.

“Після цього Янголенко наказав потерпілому відкрити багажник та, не чекаючи будь-яких дій з його боку, здійснив один постріл з автомата біля голови Романа і завдав потужного удару прикладом по спині, від якого потерпілий впав на підлогу”, – йдеться в повідомлені.

Розуміючи, що Янголенко шукає будь-який нікчемний привід для завдання тілесних ушкоджень, Роман запропонував йому гроші, аби його припинили бити та дали спокій, на що Янголенко відповів, що йому це не цікаво і він бажає знайти корегувальника.

Після цього росіяни залишили подвір’я чоловіка. Однак ввечері наступного дня повернулися. Зайшовши у двір, Янголенко був дуже агресивний, оскільки ворота опинились зачиненими. Через це він, аби показати свою перевагу, приставив до скроні Романа пістолет та його стволом ударив чоловіка по голові. Після чого ударив ще й в щелепу. Через сильний біль від цього удару чоловік навіть присів.

“Наступної миті, коли Роман намагався підвестись із землі, Янголенко ударив його взутою ногою в живіт”, – йдеться в повідомлені.

Щоб Янголенко перестав його бити, Роман знову запропонував йому гроші, на що останній відповів, що тепер його цікавлять власники італійських чи старовинних рушниць. Й приставив до голови чоловіка пістолет.

“В цей момент інший російський військовослужбовець почав заспокоювати Янголенка та казати, що якщо він застрелить чоловіка, то користі від цього нікому не буде”, – йдеться в тексті підозри.

Після цього росіяни провели обшук у будинку Романа, забрали харчі та залишили його територію.

Правоохоронці вбачають в діях Янголенка жорстоке поводження з цивільним населенням, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 20 листопада 2023 року в селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Наразі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділку поліції від катувань.

Минулого року влітку на блокпості в Куп’янську військові РФ затримали 17-річного Івана та привели до місцевого відділку поліції. Там хлопця тримали сім годин, а під час допитів били металевою палицею та шокером. Від нього вимагали обмовити батька, інакше погрожували вбити його матір та сестру.

З початку повномасштабного вторгнення РФ слідчі Служби безпеки України розслідують понад тисячу проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії з боку російських військових щодо цивільних в Україні.

Документатори та аналітики ZMINA зібрали докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страти, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Це пізніше підтвердила Незалежна міжнародна слідча комісія ООН.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У самому Херсоні жертвами російських воєнних злочинів стали понад 160 осіб.

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172  російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний акт, а 39 осіб отримали вироки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter