Бюджет України так і не отримав коштів від націоналізації російських банків

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

До державного бюджету України не надходили кошти від примусового вилучення корпоративних прав та фінансових активів в українських дочірніх компаній Сбербанку і ВЭБ.РФ (Міжнародного резервного банку та Промінвестбанку).

Як вказує Центр журналістських розслідувань, про це йдеться у відповіді Державної казначейської служби України на запит групи аналітиків Trap Aggressor про суму коштів, яка була стягнута до бюджету за результатами націоналізації російських активів протягом травня – листопада 2022 року.

У відповіді йдеться, що наказ Міністерства фінансів України № 11 визначив код класифікації доходів бюджету 21085000 “Надходження коштів, пов’язаних з виконанням норм Закону України “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів”. Станом на 10 листопада 2022 року надходження за цим кодом відсутні. 

Як відомо, націоналізація відбулася 11 травня 2022 року за рішенням РНБО. 12 травня Верховна Рада затвердила указ президента Володимира Зеленського від 11 травня про примусове вилучення активів в Україні Сбербанку Росії та ВЭБ.РФ.

У Trap Aggressor наголошують, що конфіскація російського майна під час війни повинна відбуватися проактивно, а кошти від неї оперативно надсилатися на підтримку Збройних сил України. Окрім цього, важливо, щоб уряд систематично звітував про вилучене майно росіян та отримані від його продажу чи управління кошти.

Організація повідомляє, що Міністерство юстиції не володіє інформацією про суму коштів, яка надійшла до державного бюджету в результаті стягнення активів підсанкційних росіян, що розташовані на території України.

Також Агентство з розшуку і менеджменту активів не має інформації про те, скільки коштів надійшло до державного бюджету від управління арештованими російськими активами на території України.

Раніше повідомлялося, що за десять місяців цього року ДБР передало в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), майна на 8 мільярдів 926 мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter