“Будинок “Слово”. Нескінчений роман”: в український прокат виходить художній фільм про Розстріляне відродження

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У національний кінопрокат 9 травня виходить художній фільм “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка, який розповідає драматичну історію українських письменників Розстріляного відродження.

Про це пише LB.ua.

У стрічці розповідається про те, як за наказом Сталіна 1927 року в Харкові збудували кооперативний будинок “Слово”. Найвидатніших українських письменників заселили в комфортні квартири. Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника, а загалом – на тотальний контроль над процесом творчості для створення єдиного художнього методу “соціалістичного реалізму”.

Проте не кожен з письменників погоджується оспівувати Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку “Слово” до них підселяють нікому не відомого молодого письменника Володимира Акімова. З його появою в будинку починають розгортатися дивні події.

У LB.ua нагадали, що 2017 року Томенко випустив документальний фільм “Будинок “Слово”. Наступного року він отримав українську національну кінопремію “Золота дзиґа” в категорії “Найкращий документальний фільм”.

Світова прем’єра художнього фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” відбулась у Польщі, на 37-му Варшавському кінофестивалі – 2021. Українська премʼєра – 16 червня 2022 року на першому кінофестивалі глядацького кіно “Миколайчук OPEN”. Там стрічка стала “фільмом-відкриттям”.

Фільм знятий компанією Fresh Production Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного благодійного фонду “Солідарність”.

За довідкою LB.ua, житловий будинок “Слово” в Харкові на вулиці Культури, 9, побудований наприкінці 1920-х років кооперативом літераторів. Заселений 1930 року. Має символічну форму літери “С”.

Серед його жителів були Остап Вишня, Микола Хвильовий, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний, Юрій Яновський.

З 1933 до 1938 року понад 70 мешканців-літераторів цього будинку були репресовані, 11 з них розстріляли в урочищі Сандрамох.

Постановою уряду України 2019 року будинок “Слово” внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. До початку повномасштабного вторгнення тут працювала літературна резиденція.

7 березня 2022 року будинок пошкодив російський снаряд.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на листопад 2023 року щонайменше 9% опитаних українців вважають радянського диктатора Йосипа Сталіна “великим вождем”. Такі дані навів Київський міжнародний інститут соціології. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter