Британська розвідка розповіла про можливе використання праці в’язнів на оборонних підприємствах у Росії

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії на підприємствах оборонного сектору, ймовірно, почали використовувати працю в’язнів. 

Про це йдеться у черговому зведенні Міноборони Великобританії. 

“Уралвагонзавод”. Фото: ТАСС

Ідею використовувати працю в’язнів у Росії почали активно обговорювати ще напередодні чемпіонату світу з футболу у 2015 році. Тоді ув’язнених хотіли відправити на будівництво спортивних об’єктів. 

У 2017 році примусову працю знову законодавчо запровадили як окреме покарання, а вже у 2021-му федеральна служба виконання покарань (ФСВП) активно просувала ідею цілих трудових таборів. У пропагандистських медіа країни тоді, наприклад, виходили тексти з роздумами про те, що каральна радянська система ГУЛАГу була нібито “соціальним ліфтом для людей”.

Коментатори ще тоді зауважували, що скоро такий “соціальний ліфт”, ймовірно, запрацює для багатьох мільйонів росіян. 

У британській розвідці, не оцінюючи загальної кількості в’язнів, яких можуть відправити на роботи, нагадали, що ФСВП контролює цілу “імперію” з понад 400 тисячами людей. Наприкінці минулого року найбільший у Росії виробник танків “Уралвагонзавод” повідомив, що прийме на роботу 250 ув’язнених.

“Праця ув’язнених, ймовірно, буде особливо затребувана виробниками щодо низькотехнологічної зброї, такими як “Уралвагонзавод”, які майже напевно зазнають сильного тиску з боку Москви, яка потребує збільшення обсягів виробництва”, – зазначають у Міноборони Великобританії. 

Фото: Ксенія Драніцина\ТАСС

Керівництво “Уралвагонзаводу” вже перевело співробітників, задіяних у виконанні держоборонзамовлення, на особливий режим роботи – їх можуть залучати до понаднормових робіт.

Торік у Росії почали масово вербувати на війну в Україну в’язнів з колоній, а тепер ті, хто залишився живий, отримали “помилування” та поїхали додому. Серед них засуджені за вбивства та грабунки, які б мали ще багато років провести за ґратами. Судячи з усього, укази про їхнє помилування Путін підписував таємно. 

Цього року вербувальники почали їздити й до колоній у Чечні, де утримують чимало політв’язнів. Росія ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну за кількістю політв’язнів наздоганяла пізній СРСР, а після 24 лютого ситуація лише погіршилась.

Нагадаємо, що депутати Європейського парламенту виступили з пропозицією внести ПВК Вагнера, яка вербує російських в’язнів на війну в Україну, до списку терористичних організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter