Британія та США засудили масове затримання громадян України в тимчасово окупованому Росією Криму

Дата: 24 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Британія та США засудили затримання у Сімферополі понад 30 кримських татар, які приїхали зустріти до ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) напередодні заарештованого адвоката Едема Семедляєва. Британія закликала Росію припинити тиск на кримських татар і звільнити бранців Кремля.

Відповідну заяву посольство Британії в Україні оприлюднило 24 листопада на своїй твіттер-сторінці.

 

“Масові затримання Росією кримських татар, зокрема 31 із них затримано вчора, повинні припинитись. Британія закликає Росію припинити свої неприйнятні спроби залякати кримськотатарську спільноту та негайно звільнити всіх українських політв’язнів. Крим – ЦеУкраїна”, – заявили у посольстві.

“Ми засуджуємо масовий арешт Росією кримських татар, які вчора ввечері мирно зібралися на підтримку адвоката Едема Семедляєва. Ми закликаємо до негайного звільнення затриманих, і звільнення всіх українських політв’язнів Росії”, – написали американські дипломати в Україні у твітері.

Напередодні ZMINA повідомляла, що ввечері 23 листопада окупаційні силовики затримали під ізолятором у Сімферополі 31 людей, які приїхали підтримати адвоката Едема Семедляєва, що відбував там адміністративний арешт. 

Серед затриманих було 10 жінок, у тому числі дівчинка 14 років, та 5 журналістів. Їх протримали у поліції до ранку. 

Нагадаємо, 11 листопада “Центральний районний суд Сімферополя” визнав винним адвоката в адмінправопорушеннях за двома протоколами, які склали у “відділку поліції”. 

Як відомо, 25 жовтня 2021 року співробітники окупаційного “ОМОНу” та “Центру з протидії екстремізму” затримали  Семедляєва в “Центральному відділенні поліції Сімферополя”, куди той прибув для надання юридичної допомоги своїм довірителям, затриманим напередодні. Затримані чоловіки прийшли  цього дня до “Кримського військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, де через відеоконференцзв’язок мало відбутися апеляційне засідання в справі “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

Окупаційні силовики допустили до 21 затриманого чоловіка лише одного захисника, і ним став Едем Семедляєв. Правозахисна організація зауважує, що під час його бесіди з одним із довірителів співробітник “поліції” чинив на довірителя тиск і погрожував переслідуванням за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції”. Коли Едем Семедляєв заявив про намір вести аудіозапис того, що відбувається в дільниці, співробітник “поліції” також звинуватив його в непокорі законним розпорядженням поліції за ст. 19.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Крім того, співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” заявили адвокату, що їм необхідно перевірити, чи є в нього на тілі “екстремістські” татуювання, і наказали йому роздягнутися для проведення особистого огляду. Відомо, що адвокат мав роздягнутися в присутності п’яти людей і під відеонаглядом.  Коли ж чоловік відмовився від огляду, пославшись на статтю 28 Конституції Російської Федерації, співробітник “поліції” склав ще один протокол, знову апелюючи до непокори “законним розпорядженням поліції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter