Бранець Кремля Олександр Шумков розповів про знущання у російській в’язниці

Дата: 26 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Політв’язень Олександр Шумков, який 24 грудня повернувся до України, розповів, що російські силовики знущалися з нього під час перебування у в’язниці.

Про це повідомляє BBC News Україна.

Фото: BBC News Україна

Коли отямився на території РФ, то у ФСБ пройшов через різне – били електричним струмом, надягали протигаз. Як мені потім вже у місцях відбування розповіли, це їхній улюблений метод катувати політичних чи військових в’язнів”, розповів Олександр Шумков.

Після ухвалення обвинувального вироку політв’язня відправили до колонії міста Торжок Тверської області. Там, за його словами, адміністрація також використовувала різні методи принижень. У цьому закладі бранця Кремля також били, згадуючи про те, що він був на Майдані та воював на Донбасі. Окрім того, періодично його відправляли у “карцер” через відмову працювати на “благоустрій” колонії. 

На цей час Шумков особливих скарг на здоров’я не має. 

З планами на майбутнє чоловік ще не визначився, проте планує займатись громадською діяльністю.

Нагадаємо, що російські силовики утримували Олександра Шумкова за ґратами з 2017 року. Спочатку рідні чоловіка повідомили про його зникнення, а згодом матері політв’язня прийшов лист від ФСБ, в якому йшлось про те, що її сина затримали та підозрюють в участі в екстремістській організації. 

До свого викрадення Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша. Після Євромайдану чоловік пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков воював у складі “Правого сектору” у зоні АТО.

За весь час ув’язнення у колонії українцю постійно погрожували вбивством за політичні погляди та відмову обмовляти інших людей. У жовтні минулого року Шумков оголосив голодування з вимогою до російської влади не використовувати політв’язнів у своїх власних цілях. Згодом він припинив протест, однак російські медики відмовлялись допомагати йому, кололи незрозумілі ін’єкції та пояснювали його поганий стан захворюванням, якого не існує.

Рідні Шумкова неодноразово розповідали, що самі розв’язують проблеми політв’язня, а про стан його здоров’я та місце перебування вони дізнаються від російських правозахисників та небайдужих до долі чоловіка людей.
 
Нещодавно правозахисники оновили список бранців Кремля, яких утримують у Криму та Росії. За їхніми даними, наразі в ув’язненні за політичними мотивами перебуває щонайменше 103 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів вже отримали вироки у своїх справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter