Бранцю Кремля Серверу Мустафаєву тюремники відмовилися повертати ліки

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кримському політв’язню Серверу Мустафаєву не задовольнили клопотання стосовно повернення особистих речей, які в нього відібрали під час етапування.

Про це дружина бранця Кремля Майє Мустафаєва розповіла Кримськотатарському ресурсному центру.

Сервер Мустафаєв Джерело: “Радіо Свобода”

Жінка повідомила, що щодо її чоловіка відбулися вже три судові засідання за адміністративними позовами до різних СІЗО.

“Три вже завершилися і ще один у процесі. За двома клопотаннями позови суддя задовольнив. Перший суд стосувався СІЗО з Сімферополя: був обшук, відібрали Коран і його особисті папери. Після задоволення клопотання все це повернули нам, родині. Другий суд був, поки Сервер перебував у Новочеркаську, подавав позов на “неналежну медичну допомогу”, тому що йому відмовляли, та поки поступала відповідь, медична допомога вже, чесно кажучи, не була потрібна. Третій позов, який він подавав на СІЗО, не задовольнили, тому що вважають, що все зробили правильно. Останній суд був щодо Рязані, коли він був на етапі, і в нього відібрали особисті речі. Нам не можна було зробити навіть з магазину жодної передачі, тому що ті, хто перебуває транзитом, не можуть нічого отримувати – там вони як могли, так і вибиралися. Там і ліки забирали, і все інше”, – розповіла Майє Мустафаєва.

Відомо, що політв’язень буде подавати клопотання в касаційні суди стосовно цього інциденту.

“Клопотання не було задоволено, все, як виявляється, в “нормі”. Сервер намагається домогтися справедливості, буде подавати далі”, – пояснює вона.

Окрім того, вона пригадала жорсткі умови, в яких утримується Мустафаєв.

“Ось уже пів року він перебуває в жорстких умовах утримання: це умови, за яких він не може виходити на прогулянку на вулицю, там замкнений простір, тому ні сонця, ні свіжого повітря вони не бачать. Зараз йому дозволені побачення та посилки лише раз на пів року, а коли він був у загальному загоні, його можна було відвідувати кожні чотири місяці. Також він не працює, бо заборонено у суворих умовах утримання. Такі його умови утримання зараз”, – пояснила вона.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Також займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову – 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter