У кримського політв’язня Сервера Мустафаєва забрали ліки в російському СІЗО

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня, громадянського журналіста Сервера Мустафаєва в СІЗО №1 Рязані відібрали особисті речі та ліки, але російський суд не побачив в цьому порушень. 

Про це розповіла його адвокатка Ліля Гемеджи, повідомила “Кримська солідарність”.

Сервер Мустафаєв. Джерело: “Радіо Свобода”

Вона уточнила, що 27 грудня в апеляційному суді РФ відбулося засідання з розгляду скарги Мустафаєва на рішення Рязанського суду з адміністративного позову щодо СІЗО №1, де транзитом перебував кримський татарин.

Там були порушені права Мустафаєва. Зокрема, у нього вилучили машинку для стрижки волосся, релігійну літературу, ліки.

Політв’язня не годували так, як того вимагають норми, встановлені російським законодавством. Посилку з продуктами, яку відправила йому дружина, не прийняли, розповіла Гемеджи.

Також Серверу не дозволяли відповідати на телефонні дзвінки своєї родини рідною кримськотатарською мовою.

Усе це стало підставою позову до СІЗО №1. У суді першої інстанції права Мустафаєва грубо порушили. Зокрема, не забезпечили участі у засіданні його представника, не допитали свідків, відмовили у долученні письмових доказів, повідомила адвокатка.

Суд другої інстанції заповнив усі ці порушення: представник Мустафаєва був присутній на засіданні по конференц-зв’язку, письмові докази, що підтверджують правоту кримського татарина, також долучили. Суд допитав свідків, які підтвердили позицію Мустафаєва.

“Усі процесуальні порушення суд усунув, проте рішення очікувано було таким, що не відповідає закону та об’єктивності, – у задоволенні апеляційної скарги Мустафаєву відмовили. Наступний етап – оскарження рішення апеляційного суду у касаційній судовій інстанції”, – сказала Гемеджи.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Також займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову – 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter