Бойовики били полонену Марину Юрчак і тепер у неї травмовані ноги

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Бойовики так званої “ДНР” били полонену донеччанку Марину Юрчак, через що тепер у неї сильно травмовані ноги. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Марина Юрчак. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Після захоплення Донецька бойовиками Юрчак залишилась у місті та працювала хіміком-технологом. Затримали жінку у листопаді 2017-го по дорозі на роботу.

Бойовики звинуватили її в шпигунстві на користь СБУ та образах перших осіб “республіки”. Причиною обвинувачень стали публікації у твіттері, де Юрчак писала про обстріли, напрямки руху військової техніки та позиції терористів. 

Спочатку рідні нічого не знали про місцеперебування Юрчак, а тому шукали її у лікарнях та моргах. Однак за декілька тижнів з’ясувалось, що жінку тримають у сумнозвісній в’язниці “Ізоляція”, де нещадно б’ють.

“Кожного разу привозили побитою, одного разу вона ледь ходила: всі ноги були чорні від побоїв”, – пригадує звільнена 2019 року з полону Олена Лазарева.

2018-го Юрчак перевели до донецького СІЗО, а через два роки, у березні 2020-го, так званий “суд” відправив її на 15 років до Сніжнянської колонії. Там, за даними Денісової, жінка змушена тяжко працювати по 1012 годин на добу. 

Ув’язнені Сніжнянської виправної колонії №127 працюють швачками, серпень 2014-го. Фото: donbass-info.com

Кваліфікованої медичної допомоги Юрчак не отримує, а тому Омбудсман звернулась за допомогою до керівництва Червоного Хреста в Україні та безпосередньо до координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлоти Реландер.

“Дії стосовно громадянки України Марини Юрчак є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права”, – говорить Денісова. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі регулярно затримують, а потім звинувачують у шпигунстві та ув’язнюють цивільних. Нині на непідконтрольній українському уряду території Донеччини та Луганщини тримають у полоні майже 300 людей. 

Раніше ZMINA розповідала історії деяких з них, наприклад, родини Зайцевих: матір Олену та сина Владислава бойовики звинуватили в диверсії та тримають у себе понад два роки. Полонили й донеччанина Сергія Куріса: його звинуватили в тероризмі через книжку про АТО, яку дала почитати подруга. Після катувань чоловік знаходиться у важкому стані.

Через те що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter