Полонений бойовиками Сергій Куріс після катувань перебуває у важкому стані

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Полонений бойовиками донеччанин Сергій Куріс перебуває у важкому фізичному та моральному стані. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Сергій Куріс. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Бойовики викрали Куріса на очах у дружини та дитини посеред дня 6 вересня 2019 року. Три наступні доби рідні нічого не знали про місце перебування чоловіка, а на четвертий день його зі слідами побиття привезли додому, де знайшли одяг у стилі мілітарі й книжку “Савур-Могила” Андрія Пальваля та Максима Музики, в якій ідеться про війну на сході в серпні 2014-го.

Книгу, як з’ясувалося, Сергію дала почитати подруга.

“Навіть не знаю, чи він її читав, але для “ДНР”, мабуть, цього досить, щоб звинуватити людину”,розповідала вона. 

Про точне місце перебування Куріса рідні дізналися, тільки коли знайшли адвоката. Після побачення захисник розповів про те, що Сергія катували: на спині й ногах у нього були опіки від електричного струму та сигарет, а на зап’ястках – гнійні рани від підвішування на дибі.

Невдовзі сам Куріс розповів про знущання, передавши записку рідним: 

“Коли мене катували в секретній в’язниці так званого управління з боротьби з організованою злочинністю, в перервах між знущаннями, щоб я прийшов до тями, мене кидали на дві-три години в бетонну яму або везли на “проміжну бесіду” до одного з моїх катів. Він вирішував, які тортури застосувати далі. Він чесно заявляв, що, як і всі співробітники “управління”, вже є громадянином РФ і їм дозволено закатувати до смерті хоч 500 невинних, щоб знайти бодай одного співробітника СБУ”.

За словами Денісової, нині українця тримають у камері карцерного типу в підвальному приміщенні СІЗО-5 Донецька та не пускають на прогулянки. Відсутність свіжого повітря призводить до головного болю, запаморочень та задухи. 

“Керівництво слідчого ізолятора на скарги щодо стану здоров’я не реагує та медичної допомоги не надає”, – каже Омбудсман. 

Окрім цього, бойовики досі, попри підтвердження, знайдені рідними, не визнають факту тримання Куріса. 

Денісова нагадала, що всі дії бойовиків стосовно Куріса є порушенням українського законодавства та міжнародного права. Уповноважена звернулася безпосередньо до координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлоти Реландер, щоб та посприяла наданню допомоги полоненому.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter