Благодійниця Люба Шипович каже, що волонтери досі мають платити податки із зборів для армії: у Мінфіні спростовують

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Співзасновниця громадської організації Razom for Ukraine та засновниця благодійного фонду Dignitas Любов Шипович заявила, що усі волонтери, навіть ті, що є у реєстрі волонтерів, зобов’язані сплачувати податки з волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали товари, яких немає у постанові уряду від 2016 року”.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: з фейбуку

Дана постанова затверджує перелік засобів, товарів та послуг благодійної допомоги, які не включають до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб.

У ній вказані продукти, одяг, канцелярія та побутові товари, тепловізори, приціли, засоби для моніторингу рівня радіації, обладнання для пошуку вибухівки тощо. Однак вона не містить таких технологічних товарів для армії як дрони, антидронові рушниці, пульти, окуляри, Starlink тощо.

“Коли у межах проєкту “Люті пташки” Ігор Луценко зібрав на свою монобанку близько 20 млн гривень, банк одразу ж поспішив дізнатись, на що будуть витрати, а податкова запевнила, що чекають сплату податків. Податків із коштів, за які всі, хто донатив, уже заплатили податок на дохід. А тепер ці кошти стали вважатись доходом Ігоря. Хоча всі 100% він перерахував на закупівлю дронів”, — написала Люба Шипович.

Крім того, волонтерка зазначила, що в уряді підтримували зміни до постанови. Але не дочекавшись жодного документа від урядовців, на початку травня юристи Rasons Legal самі написали проєкт постанови, доповнивши її словами: “Збір на будь-який товар, який передається військовим на їхній запит і передача котрого підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується, і діє ця постанова з 24 лютого 2022 року”.

Міністерство соціальної політики надіслало цей документ на узгодження в інші міністерства.

“Мінфін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки. А представники Мінфіну вирішили типу пожартувати: “А якщо військові собі пеньюари попросять?” Дуже хотілося б цих урядовців у пеньюарах відправити якомога ближче до передової”, – додала волонтерка.

На цей допис волонтерки відреагував міністр фінансів Сергій Марченко. Він у своєму пості у фейсбуку запевнив, що жодних податків з тих товарів, які передають волонтери ЗСУ, сплачувати не потрібно.

“Це чинна норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, які офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії, не сплачують жодних податків”, — написав він.

Також він додав, що провів зустріч із волонтеркою й уряд розгляне питання щодо внесення дронів у згадану постанову. Окрім того, від Кабміну буде визначений уповноважений представник, який забезпечуватиме постійну комунікацію та розв’язання проблемних питань, що постійно виникають у волонтерському середовищі. 

“Фразу про “пеньюари” та будь-які інші фрази, які можуть когось образити чи знецінити, я не говорив. Я поважаю ту роботу, яку роблять волонтери, і від себе максимально сприяю тому, щоб у них не виникало проблем з допомогою”, — зазначив Марченко.

Раніше ZMINA розповідала як волонтерам уникнути оподаткування в розмірі 19,5%, якщо вони збирають значні суми коштів на допомогу ЗСУ на власні картки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter