Щоб не платити податки за зібрану допомогу, волонтери мають подати заявку в реєстр до 30 грудня: як це зробити

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Волонтери, які збирають значні суми коштів на допомогу ЗСУ та переселенцям на власну картку, можуть зіткнутися з тим, що держава вимагатиме сплати податку в розмірі 19,5% цих сум. Щоб уникнути оподаткування за цей рік, волонтери мають подати заявку до спеціального реєстру волонтерів до 30 грудня. 

Український незалежний центр політичних досліджень розробив детальну інструкцію, як це зробити. 

За Законом “Про благодійну діяльність та благодійні організації”, статус індивідуального волонтера отримують ті, чиї дані внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (далі – Реєстр волонтерів).

Це важливо, тому що, згідно з Податковим кодексом, не підлягають оподаткуванню суми, витрачені благодійниками, внесеними до Реєстру волонтерів, на користь: учасників бойових дій (безпосередньо або через військові підрозділи); учасників Майдану; внутрішньо переміщених осіб та жителів територій, де проводилось АТО / ООС.

Подати заяву за формою № 1-РВ із позначкою “Включення до реєстру”  можна особисто з паспортом до будь-якого органу ДПС. Також можна подати заяву поштою до територіального органу ДПС за основним місцем обліку, тоді потрібно додати копію паспорта, а підпис волонтера-благодійника на заяві № 1-РВ має бути завірений нотаріально. 

Крім того, заяву можна подати до органу ДПС за основним місцем обліку волонтера-благодійника через уповноважену особу, яка повинна мати:

  • документ, що посвідчує особу такого представника;
  • документ, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням);
  • нотаріально засвідчену довіреність на проведення відповідних дій (після надання повертається) та її копії.

Іноземці та особи без громадянства додатково повинні мати документ, що підтверджує законність перебування на території України. 

Після подання заяви потрібно отримати лист від ДПС про внесення до Реєстру волонтерів АТО. Внесення до реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Наприкінці варто перевірити, на які цілі витрачено зібрані кошти.

Кошти не оподатковуються за умови, що вони витрачені тільки на користь осіб, визначених у підпунктах “а” та “в” підпункту 165.1.54 Податкового кодексу України, а саме: 

  • УБД-військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ, СЗРУ, Держприкордонслужби України, МВС, Управління держохорони України, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України, працівників Нацполіції України та ін. або на користь членів сімей таких УБД;
  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються та беруть участь у здійсненні заходів з гарантування нацбезпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій, або на користь членів їхніх сімей;
  • фізичних осіб, які мешкають на території населених пунктів, у яких проводяться бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах тощо.

Також потрібно перевірити наявність підтверджувальних документів про цільові витрати благодійних пожертв. Підтвердженням можуть бути:

  • фіскальні чеки про придбання ліків, харчових продуктів, виробів медичного призначення;
  • рахунки на оплату та виписки з медичної карти пацієнта, якому відшкодовано вартість лікування;
  • товарно-транспортні накладні на підтвердження реальності операцій з послуг перевезення;
  • договори постачання тощо.
В УНЦПД нагадують, що витрати благодійників не потребують документального підтвердження тільки за період із 24 лютого до 1 травня 2022 року.

Якщо благодійник зареєструється без наявності підтверджувальних документів, є ризик того, що зібрані кошти не будуть звільнені від оподаткування, а сам благодійник може бути притягнутий до відповідальності за наслідками податкової перевірки.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter