Більшість українців не підтримують ідеї відкриття ринку землі – опитування

Дата: 28 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

59% українців проголосували б проти продажу землі на референдумі.

Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) і Опитування проводили методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів з 22 по 25 листопада. За цей час соціологи встигли опитати 1500 людей..

Ухвалення закону про ринок землі в першому читанні підтримали 29% опитаних, а не підтримали вдвічі більше респондентів – 64%. Також з’ясувалось, що якби всеукраїнський референдум про продаж землі сільськогосподарського призначення відбувався найближчої неділі, то 22% українців проголосували б за відкриття ринку, натомість 59% – проти. Ще 14%, як зазначили соціологи, взагалі б не брали участі в голосуванні.

Щодо купівлі землі іноземцями, то, якщо б така можливість у них з’явилася до проведення референдуму, 43% покладали б відповідальність за це на Верховну Раду, 17% – на Кабінет Міністрів, 51% – на президента, 10% – на Конституційний Суд, 14% – на партію “Слуга народу”, 14% – на правоохоронні органи (ГПУ, МВС), а 10% – на Верховний Суд.

Респонденти також оцінили дії парламентських партій щодо продажу землі, зокрема: 

  • 20% схвалили голосування “Слуги народу”, 39% – не схвалили (баланс –19%);
  • 23% схвалили голосування “Опозиційної платформи – За життя”, 24% – не схвалили (баланс –1%);
  • 25% схвалили голосування “Батьківщини”, 23% – не схвалили (баланс +2%);
  • 15% схвалили голосування “Європейської солідарності”, 28% – не схвалили (баланс –13%);
  • 15% схвалили голосування “Голосу”, 22% – не схвалили (баланс –7%).

Нагадаємо, що на початку листопада Верховна Рада зробила крок до скасування мораторію на продаж землі. 

Зняття мораторію є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту. Підтримали план відкрити ринок землі й у ЄС.

Право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Нещодавно президент Володимир Зеленський розповів, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум. До такого кроку владу, вочевидь, підштовхнули маніпуляції з боку деяких політиків щодо питання відкриття ринку землі. 

Згодом у ЄС повідомили, що не вимагають від України відкрити ринок землі для зарубіжних інвесторів, адже навіть у межах Євросоюзу щодо цього питання немає чіткої позиції та рекомендацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter