Більшість опитаних українців упевнені, що вихованням дітей мають однаково займатись жінки та чоловіки

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 93% опитаних українців вважають, що турбуватись про дітей однаково мають як жінки, так і чоловіки. 

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Скриншот сторінки дослідження

Соціологи з 27 лютого по 15 березня поточного року опитали загалом 2059 людей з усіх регіонів країни, крім тих, що знаходяться в окупації.

Виявилось, що схожі думки про рівний розподіл обов’язків (92%) висловлюють опитані й щодо питання догляду за літніми батьками. Про те, що жінки та чоловіки разом мають планувати дозвілля у родинах, висловились 87% людей, 10% вважають це справою жінок, й лише 2% – чоловіків. 

Більшість опитаних також вважають прибирання (74%) та приготування їжі (67%) спільною справою обох статей. Водночас досі 32% називають приготування “жіночою справою”, а 25% – віднесли до цієї категорії прибирання. Лише 1% опитаних вважають, що прибирати та готувати мають виключно чоловіки. 

Майже порівну розділились думки опитаних КМІС щодо питання проведення ремонту та захисту країни. Так, 54% вважають, що ремонтом мають займатись жінки та чоловіки разом, 45% бачать за цією справою виключно чоловіків, а 1% – жінок. Щодо захисту країни, то 46% вважають, що цим мають займатись жінки та чоловіки разом, а 54% покладають це виключно на чоловіків.

Лише 1% опитаних вважає, що захищати країну мають лише жінки. 

Нагадаємо, що у 2018 році, коли опитування серед українців проводили GFK Ukraine, лише половина (як жінки, так і чоловіки) підтримували, наприклад, рівність домашніх обов’язків. 

Деякі жінки, обурені хатньою нерівністю, йдуть відстоювати права в суді. Так, кілька років тому в Китаї чоловіка зобов’язали виплатити колишній дружині компенсацію за роки неоплачуваної хатньої праці. Схожі випадки відбуваються й у ЄС, а стосуються вони не лише партнерів. 

В Італії мати через суд виселила двох синів, які постійно байдикували вдома. 

Фотографія обкладинки: FaceMePLS/flickr

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter