Понад 60% росіян упевнені, що в їхній країні є політв’язні

Дата: 20 Січня 2020
A+ A- Підписатися

63% росіян упевнені, що в їхній країні є люди, яких переслідують за політичні погляди. 

Такі дані опитування “Левада-центру”. 

 

Соціологи опитали в грудні минулого року 1608 людей серед міського та сільського населення віком від 18 років і старше. Виявилося, що понад половину опитаних згодні, що в Росії є особи, засуджені за свої політичні погляди або за намір брати участь у політичному житті. Як видно в таблиці на сайті центру, минулого року так само вважали 50% росіян. 

Водночас 68% опитаних росіян вважають себе вільними людьми. Цікаво, що до цього, в жовтні 2014 року, вільними себе вважали 69% жителів РФ. 

Нагадаємо, за даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка та Олексій БессарабовОлександр ШумковВалентин Вигівський, кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”, і десятки інших людей.

Минулого року між Україною та Росією відбулися два обміни. Спочатку 7 вересня звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе. 

29 грудня на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся другий обмінРосія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter