Білоруський режим засудив журналістку Ірину Славникову до 5 років ув’язнення

Дата: 04 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі кореспондентку польського незалежного мовника Belsat TV Ірину Славникову засудили до п’яти років позбавлення волі.

Про це 3 серпня повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ). 

Ірина Славникова

Гомельський суд під час закритого слухання визнав журналістку винною в “організації або участі в грубих порушеннях громадського порядку” і “створенні екстремістського угруповання”.

За даними білоруського правозахисного центру “Весна”, прокурори звинуватили Славникову в участі в акції протесту 2020 року із закликом до відставки самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, а також у створенні та управлінні групою, яка нібито поширювала “екстремістські матеріали” в польських ЗМІ.

Сама журналістка спростувала ці звинувачення.

Чоловік Славникової — Олександр Лойко — повідомив CPJ, що сторона обвинувачення просила шість років ув’язнення. За його словами, журналістка планує оскаржити свій вирок.

У CPJ назвали вирок журналістці “ще одним прикладом глибоко цинічного і мстивого характеру білоруського уряду”.

“Полювання влади на відьом проти журналістів, які висвітлювали антиурядові протести у 2020 році, має негайно припинитися. Влада не повинна оскаржувати апеляцію Славникової та має негайно звільнити її разом з усіма іншими ув’язненими представниками преси”, — заявив програмний директор CPJ Карлос Мартінес де ла Серна.

CPJ надіслав електронного листа білоруському слідкому та зателефонував до Гомельського суду для коментарів, але не отримав жодних відповідей.

Нагадаємо, що Славникову та її чоловіка Лойка затримали співробітники КДБ Білорусі 30 жовтня 2021 року в мінському аеропорту, коли вони повертались з Єгипту. Наступного дня їм присудили 15 днів адміністративного арешту за репости матеріалів у фейсбуку з джерел, що визнані екстремістськими.

3 листопада МВС Білорусі оголосило польський телеканал “Белсат” та його акаунти в соцмережах “екстремістським формуванням” та заборонило їхню діяльність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter