Білоруську асоціацію журналістів висунули на премію ЮНЕСКО за внесок у свободу преси

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України висунула незалежну Білоруську асоціацію журналістів номінантом на здобуття цьогорічної премії ЮНЕСКО імені Гільєрмо Кано за внесок у справу свободи преси.

Про це повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко у фейсбуку. 

Фото: Reuters

Грошову премію в розмірі 25 тисяч доларів започаткували в 1997 році та назвали іменем колумбійського журналіста Гільєрмо Кано. Його вбили 1986 року, коли він виходив з редакції газети El Espectador. Незадовго до цього Кано розпочав у газеті кампанію з викриття впливу торговців наркотиками на політику країни.

Відзнакою ЮНЕСКО нагороджують людей або організації, які зробили видатну роботу для захисту свободи преси. Серед лауреатів журналістка-розслідувачка з Азербайджану Хадіджа Ісмайлова, яка викрила корупційну схему в родині президента Ільхама Алієва, а також російська журналістка Ганна Політковська, яку у 2006 році застрелили в під’їзді власного дому. Вона висвітлювала тему війни в Чечні.  

У Національній спілці журналістів Україні нагадали, що висунута на здобуття премії Білоруська асоціація журналістів налічує 1300 членів, які працюють у Мінську та регіонах, і допомагає медійникам, які страждають від переслідувань влади.

“Буквально вчора ми всі були свідками хвилі нових репресій – обшуку офісу БАЖ у Мінську та помешкань керівників асоціації, незалежних журналістів і правозахисників. Це груба атака на свободу слова та на вільну журналістику, це тиск на адвокатів незалежних журналістів. Національна спілка журналістів України знаходиться на прямому контакті з БАЖ, ми солідарні з білоруськими колегами, спільно з колегами із інших європейських країн привертаємо увагу до репресованих білоруських журналістів”, – зазначив голова НСУЖ Томіленко. 

Нагадаємо, що вчора в Білорусі силовики провели масові обшуки в правозахисників та журналістів.

Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь. Однак білоруська влада тисне на журналістів і іншими способами. Так, наприкінці минулого року суд позбавив акредитації популярне видання TUT.by. 

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter